Deset opština u Srbiji dobija toplane na biomasu

Bez autora
Jun 21 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske konfederacije sporazume o zajmu i donacijama, koji će omogućiti prelazak deset toplana sa fosilnih goriva na biomasu. Antić je tom prilikom objasnio da je čitav projekat vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra. Reč je, kako je naveo, o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva. Prema njegovim rečima, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Deset opština u Srbiji dobija toplane na biomasuMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske konfederacije sporazume o zajmu i donacijama, koji će omogućiti prelazak deset toplana sa fosilnih goriva na biomasu.

Antić je tom prilikom objasnio da je čitav projekat vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra.

Reč je, kako je naveo, o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Prema njegovim rečima, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Ministar je podvukao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta "Podsticanje obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", koji je, kako je ocenio, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

Verujem da su ovo važne stvari za budućnost Sbrije i posebno za pomenute lokalne samouprave, budući da je važno da razvijamo svest i radimo na sličnim projektima koji će unaprediti naše tržište biomase, zaključio je Antić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je na to da je ta zemlja najveći bilateralni donator i partner Srbije od 2000. godine, iznevši podatak da je do sada 1,6 milijardi evra obezbeđeno za razne razvojne projekte, dok je 850 miliona evra usmereno u oblast obnovljivih izvora energije.

On je ukazao na to da je projekat o prelasku toplana na biomasu važan zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine, ali i otvaranja novih radnih mesta u opštinama gde se proizvodi biomasa.

I kroz ovaj projekat nastojimo da pomognemo Srbiji na putu ka EU, kako bi ispunila uslove iz Poglavlja 27 i kako bi mogla da ga zatvori, poručio je Ditman.

Ambasador Švajcarske Filip Ge objasnio je da se sporazum o davanju granta koji obezbeđuje Vlada te zemlje odnosi na tehničku pomoć, odnosno na zamenu kotlova koji koriste fosilno gorivo sa onima koji koriste biomasu.

Ge je podvukao da su Švajcarska i Nemačka među vodećim zemljama u svetu u oblasti energetske efikasnosti, kao i da su među tri najveća bilaterna donatora Srbije.

Švajcarska će nastaviti da podržava slične projekte i ostaće posvećena razvojnoj pomoći Srbiji, poručio je on i dodao da se razmatra povećanje finansijske pomoći Srbiji u naredne četiri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik