Kreditni rejting ograničen rastućim dugom

Bez autora
Jun 22 2017

Crnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansiranje, navodi se u novom izvještaju kreditne agencije Mudis (Moody's). Moody's je u maju prošle godine snizio dugoročni kreditni rejting Crne Gore za jedan nivo, sa Ba3 na B1 usljed, kako je objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa izgradnjom autoputa Bar – Boljare, pišu Vijesti. Kreditni izazovi Crne Gore uključuju velike fiskalne i spoljne neravnoteže i visok nivo duga koji ograničava sposobnost apsorpcije šoka u zemlji, kazala je potpredsjednik Mudisa, Rita Babihuga Nsanze, u godišnjoj kreditnoj analizi za Crnu Goru. Ona je dodala da je udio duga države u bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao na 67 odsto u prošloj godini, što znači da je više nego udvostručen u odsnosu na 2008, kada je bio 28,4 odsto.

Kreditni rejting ograničen rastućim dugomCrnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansiranje, navodi se u novom izvještaju kreditne agencije Mudis (Moody's).

Moody's je u maju prošle godine snizio dugoročni kreditni rejting Crne Gore za jedan nivo, sa Ba3 na B1 usljed, kako je objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa izgradnjom autoputa Bar – Boljare, pišu Vijesti.

"Kreditni izazovi Crne Gore uključuju velike fiskalne i spoljne neravnoteže i visok nivo duga koji ograničava sposobnost apsorpcije šoka u zemlji", kazala je potpredsjednik Mudisa, Rita Babihuga Nsanze, u godišnjoj kreditnoj analizi za Crnu Goru.

Ona je dodala da je udio duga države u bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao na 67 odsto u prošloj godini, što znači da je više nego udvostručen u odsnosu na 2008, kada je bio 28,4 odsto.

U analizi se navodi da Mudis očekuje da će se fiskalni parametri Crne Gore pogoršati zbog troškova izgradnje autoputa, koji će u narednoj godini gurnuti dug države iznad 80 odsto BDP-a.

Očekuje se i da će se budžetski deficit u ovoj godini pogoršati na 8,7 odsto BDP-a, što je više od predviđanja vlasti, zbog ubrzanja gradnje autoputa i nastavka pritiska na tekuće izdatke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik