Ljajić: Ne očekujem da će Idea zatvarati radnje u Srbiji

Bez autora
Jun 25 2017

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da nema nikakvih najava iz Merkatora S da bi u Srbiji moglo doći do racionalizacije poslovanja trgovinskih lanaca u vlasništvu Agrokora. Mi smo u stalnom kontaktu sa njima ali prema informacijama koje nam dostavljaju, poslovanje trgovina Idea, Roda i Merkator je stabilno, rekao je potpredsednik Ljajić, povodom najave da će prinudna uprava Agrokora, nakon što je upravljanje kompanijom preuzela od vlasnika Ivice Todorića, uskoro zatvoriti oko stotinak maloprodajnih objekata hrvatskog Konzuma. On dodaje da takav scenario, prema dosadašnjim informacijama, ne očekuje u Srbiji, ali naglašava da se situacija prati uz neophodnu dozu opreza. Potpredsednik Ljajić objašnjava i da trgovinski lanci u Srbiji nisu i istoj poziciji kao Konzum u Hrvatskoj, gde se Todorić previše širio. Došlo je do preinvestiranja, objašnjava Ljajić a situacija je postala tim teža što je na tom tržištu mnogo veća konkurencija, jer su prisutni i multinacionalni trgovinski lanci poput Lidla i Špara.

Ljajić: Ne očekujem da će Idea zatvarati radnje u SrbijiPotpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za dnevni list Danas da nema nikakvih najava iz Merkatora S da bi u Srbiji moglo doći do racionalizacije poslovanja trgovinskih lanaca u vlasništvu Agrokora.

Mi smo u stalnom kontaktu sa njima ali prema informacijama koje nam dostavljaju, poslovanje trgovina Idea, Roda i Merkator je stabilno, rekao je potpredsednik Ljajić, povodom najave da će prinudna uprava Agrokora, nakon što je upravljanje kompanijom preuzela od vlasnika Ivice Todorića, uskoro zatvoriti oko stotinak maloprodajnih objekata hrvatskog Konzuma.

On dodaje da takav scenario, prema dosadašnjim informacijama, ne očekuje u Srbiji, ali naglašava da se situacija prati uz neophodnu dozu opreza. Potpredsednik Ljajić objašnjava i da trgovinski lanci u Srbiji nisu i istoj poziciji kao Konzum u Hrvatskoj, gde se Todorić previše širio. Došlo je do preinvestiranja, objašnjava Ljajić a situacija je postala tim teža što je na tom tržištu mnogo veća konkurencija, jer su prisutni i multinacionalni trgovinski lanci poput Lidla i Špara.

Ministar trgovine ne veruje da bi nešto od imovine Agrokora u Srbiji moglo biti zaplenjeno kako bi se isplatili bankarski krediti. Naime, Sberbanka je preuzela holandsku firmu Todorića, koja ima oko 18 odsto udela u kompaniji Agrokor, a bila je garant za kredit od 100 miliona evra. Taj udeo banka je odlučila da unovči za oko 40 miliona evra, kako bi bar malo ublažila gubitak, ali postoji opasnost da preuzme i polovinu Kulmerovih dvora, porodične rezidencije Todorića, koja je takođe bila zalog za taj kredit.

U Srbiji firme nisu bile jemci za kredite Agrokora. Bilo je međusobnih jemstava, od Dijamanta za Frikom, ili Merkator za neko od preduzeća po horizontali, ali ne i za bankarske kredite prema hrvatskom Agrokoru, kaže potpredsednik Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik