Stroga tajna ko ulazi u "Bor"

Kinezi su stigli u Bor, ali koja je to kompanija koja je zainteresovana za saradnju sa našim rudarskim gigantom iz ovog grada, stroga je - tajna. Iz saopštenja koje je prosleđeno iz Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" poznato je da su ih posetili predstavnici najveće državne kineske kompanije za proizvodnju bakra i procenu zlata. Među najvećima u tom poslu u čitavoj Kini je Jiangxi copper corporation. Kineski privrednici su u Bor stigli zajedno sa partnerima iz kineske privatne investicione i upravljačke agencije. Razgovorali su sa generalnim direktorom RTB "Bor" Blagojem Spaskovskim. Kako je saopšteno, kineska kompanija je prvi put u Srbiji i Boru, a ta poseta je organizovana na zvanični zahtev Kine koja "želi da upravo njihova najveća kompanija ostvari saradnju sa RTB-om 'Bor'".

Stroga tajna ko ulazi u "Bor"Kinezi su stigli u Bor, ali koja je to kompanija koja je zainteresovana za saradnju sa našim rudarskim gigantom iz ovog grada, stroga je - tajna. Iz saopštenja koje je prosleđeno iz Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" poznato je da su ih posetili predstavnici najveće državne kineske kompanije za proizvodnju bakra i procenu zlata. Među najvećima u tom poslu u čitavoj Kini je Jiangxi copper corporation.

Kineski privrednici su u Bor stigli zajedno sa partnerima iz kineske privatne investicione i upravljačke agencije. Razgovorali su sa generalnim direktorom RTB "Bor" Blagojem Spaskovskim. Kako je saopšteno, kineska kompanija je prvi put u Srbiji i Boru, a ta poseta je organizovana na zvanični zahtev Kine koja "želi da upravo njihova najveća kompanija ostvari saradnju sa RTB-om 'Bor'".

- Naša zemlja bi volela da ostvari saradnju sa RTB "Bor" i zbog toga smo ovde - istakao je direktor investicija u rudarstvu kineske kompanije, čije ime se drži u strogoj tajnosti.

Kompanija Jiangxi copper corporation je najveći proizvođač bakra u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Bave se i srebrom, zlatom i retkim metalima. Zanimljivo je da su posao odavno počeli da šire van granica svoje zemlje. Prema njihovim zvaničnim podacima, pokrenuli su "zelene rudnike" u Kini, Peruu, Avganistanu i Albaniji.

Dolazak kineskih investitora najavio je pre nekoliko dana ambasador Kine u Beogradu Li Mančang posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ambasador Kine je tada nagovestio da je za RTB "Bor" zainteresovan rudnik zlata iz provincije Hunan. Takvih je više, ali je među najvećima "Hunan gold korporejšn".

U poslednje vreme se više puta čulo da su za RTB "Bor" zainteresovani iz "Čajna pauer endžiniring konsalting grup korporejšna". Iz ove kompanije su više puta dolazili u Beograd na pregovore.

Obilazak

Nakon razgovora sa menadžmentom RTB "Bor", kojem je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, privrednici iz Kine su razgledali površinski kop "Veliki Krivelj" i tamošnju flotaciju. Obišli su i novu topionicu, fabriku sumporne kiseline i pogon elektrolize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik