Nastavak saradnje sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju

Bez autora
Jun 26 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Ursulom Laubli o daljoj saradnji na pitanjima inkluzije Roma, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti. Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, istakla je da je posebno zadovoljna saradnjom sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU). Takođe, ona je ocenila da bi taj tim trebalo da ima značajniju ulogu u narednom sazivu Vlade. Zajednički možemo da uradimo još više kako bi se pomoglo romskoj populaciji u Srbiji, rekla je ona i dodala da će Srbija na Samitu u Trstu predložiti da zemlje zapadnog Balkana bliže sarađuju o pitanjima Roma, kao i o pitanjima rodne ravnopravnosti.

Nastavak saradnje sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnjuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Ursulom Laubli o daljoj saradnji na pitanjima inkluzije Roma, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, istakla je da je posebno zadovoljna saradnjom sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU).

Takođe, ona je ocenila da bi taj tim trebalo da ima značajniju ulogu u narednom sazivu Vlade.

Zajednički možemo da uradimo još više kako bi se pomoglo romskoj populaciji u Srbiji, rekla je ona i dodala da će Srbija na Samitu u Trstu predložiti da zemlje zapadnog Balkana bliže sarađuju o pitanjima Roma, kao i o pitanjima rodne ravnopravnosti.

Mihajlović, koja je takođe i na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, poručila je da su i ova pitanja veoma važna, pa će do kraja godine biti sumirani razultati akcionog plana za ovu oblast kako bi se videlo šta se do sada uradilo.

Laubli je, pohvalivši usvajanje strategije za veću inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji, kao i prateći akcioni plan za naredni period, naglasila da bi sada u fokusu trebalo da bude primena mera naznačenih u planu.

Ona je istovremeno odala priznanje Zorani Mihajlović na naporima u ovim oblastima, pri čemu je Mihajlović naglasila da su joj i rodna ravnopravnost i inkluzija Roma visoko u agendi, kao i da će u saradnji sa svim relevantnim partnerima nastaviti da radi na popravljanju njihovog položaja u društvu.

Švajcarski partneri su u prve dve faze podrške Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), od 2009. do kraja 2017. godine, odvojili 6,77 miliona franaka. 

Za period od 2018. do kraja 2021. godine odvojili su 4,5 miliona franaka, što je povećanje od pola miliona franaka u odnosu na prvobitni plan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik