Prijaviti prihod ostvaren udaljenim radom

Bez autora
Jul 03 2017

Poreska uprava Republike Srpske obavijestila je fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od IT usluga ostvarene takozvanim udaljenim radom, na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate porez na dohodak.U Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u Srpskoj obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, navodi se u saopštenju iz Poreske uprave.

Prijaviti prihod ostvaren udaljenim radomPoreska uprava Republike Srpske obavijestila je fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od IT usluga ostvarene takozvanim udaljenim radom, na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate porez na dohodak.

U Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u Srpskoj obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, navodi se u saopštenju iz Poreske uprave.

Porez na taj dohodak plaća se u roku od sedam dana od dana naplate prihoda, a prijavljuje se mjesečno i godišnje podnošenjem odgovarajuće poreske prijave.

Iz Poreske uprave pojašnjavaju da se mjesečno prijavljivanje vrši do 10. u mjesecu za naplaćeni prihod u prethodnom mjesecu, putem obrasca 1002-Mjesečna prijava poreza po odbitku, na dodatnom listu DL3-Ostali dohodak, isključivo elektronski sa elektronskim potpisom.

Godišnje prijavljivanje vrši se do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu putem obrasca 1004-Godišnja prijava za porez na dohodak, sa prilogom na obrascu 1005, a podnosi se u dva primjerka nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave prema mjestu prebivališta fizičkog lica.

Porez na dohodak obračunava se po poreskoj stopi od 10 odsto na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik