A od Telekoma građanima 362 dinara

Bez autora
Jul 13 2017

Telekom” će preksutra građanima, vlasnicima besplatnih akcija, podeliti dividendu od 362,7 dinara. Toliko na njihove račune treba da bude uplaćeno za ukupno 31 akciju koliko je svaki punoletni građanin dobio. Dividenda po akciji je, inače, 11,7 dinara.To nije jedini prinos na akcije koje će građani dobiti ove godine. Sleduje im 47,57 dinara za jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla” i nepunih 105 dinara za pet NIS-ovih akcija. U zbiru to je 515,13 dinara.

A od Telekoma građanima 362 dinaraTelekom” će preksutra građanima, vlasnicima besplatnih akcija, podeliti dividendu od 362,7 dinara. Toliko na njihove račune treba da bude uplaćeno za ukupno 31 akciju koliko je svaki punoletni građanin dobio. Dividenda po akciji je, inače, 11,7 dinara.

To nije jedini prinos na akcije koje će građani dobiti ove godine. Sleduje im 47,57 dinara za jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla” i nepunih 105 dinara za pet NIS-ovih akcija.

U zbiru to je 515,13 dinara.

Sva akcionarska društva u Srbiji, računajući i „Telekom” koji još uvek nije na berzi, isplatiće ove godine akcionarima dividende od preko 26 milijardi dinara što je oko 220 miliona evra. U odnosu na prošlogodišnjih skoro 30 milijardi dinara, koje su dobili vlasnici akcija kotiranih na Beogradskoj berzi, evidentan je pad.

Nenad Gujaničić iz „Vajzbrokera” kaže da su dividende u celini manje zato što su pojedine kompanije poput „Imleka” i „Bambija” izašle sa berze i prešle u niži oblik organizacione forme, a delimično i zbog nižih dividendi pojedinih kompanija.

Zašto je bitno kolike dividende isplaćuju domaća akcionarska društva?

– U svetu razvijenog akcionarstva, dividende predstavljaju oličenje finansijskog zdravlja kompanije i tradicija koja čuva poverenje u akcije i u vremenima kada one ne dobijaju na vrednosti. Domaća korporativna praksa nije još uvek dobila takve obrise, a isplata dividende još uvek najviše zavisi od proste volje većinskog vlasnika i njegovih finansijskih potreba, smatra Gujaničić.

Velike kompanije daju i veliku dividendu pa će, u apsolutnom iznosu, najveće isplate imati „Telekom”, a slede NIS, AIK banka, „Filip Moris operejšns” i Aerodrom „Nikola Tesla”. Gujaničić objašnjava da je „Telekom” nastavio da isplaćuje visoke dividende, premda je ovogodišnja dividenda desetak procenata manja u odnosu na lani.

– Jasno je da ovakvu politiku diktira država kao većinski vlasnik s 58,1 odsto akcija koja profitom državnih preduzeća puni budžet. Međutim, ostaje pitanje koliko je para „Telekomu” ostalo za razvoj, odnosno koliko državni činovnici vode računa o dugoročnom aspektu poslovanja u uslovima jake konkurencije. Još drastičniji slučaj je „Dunav osiguranje”, koje je celokupnu dobit isplatilo kao dividendu državi. To je malo drastično, jer je samo pre nekoliko godina ovo državno osiguranje država morala da spasava velikom finansijskom injekcijom poreskih obveznika, kaže Gujaničić.

Blago su pale dividende Aerodroma „Nikola Tesla” koji je ove godine isplatio akcionarima oko 60 procenata ostvarene dobiti u prošloj godini. NIS je već tradicionalno, akcionarima namenio četvrtinu dobiti, a iznos za dividende od četiri milijarde dinara gotovo je identičan prošlogodišnjem. Gujaničić kaže da je ovogodišnji iznos dividende tek trećina rekordnih isplata ove kompanije od pre nekoliko godina. Bolji rezultati mogu se očekivati tek s boljom cenom sirove nafte. AIK banka isplatila je akcionarima 3,7 milijardi dinara što znači da je Miodrag Kostić, koji je nadomak stopostotnog vlasništva, sam sebi isplatio dividendu.

Snažan rast poslovanja, pre svega na inostranom tržištu, omogućio je akcionarima niškog „Filip Morisa” dividendu od 3,4 milijarde dinara, a i ove godine nastavljen je trend podele celokupne ostvarene dobiti.

Među kompanijama kotiranim na Beogradskoj berzi, „Metalac”, „Galenika fitofarmacija” i „Jedinstvo Sevojno”, višegodišnju tradiciju u isplati dividende nastavili su i ove godine i to podebljanim čekom namenjenim akcionarima. Nakon prošlogodišnje ogromne dividende, prva koju je ikada i isplatio, „Meser Tehnogas” je ove godine podelio tek četvrtinu dobiti i prilično razočarao investitore. „Energoprojekt holding” i „Alfa plam” zadržali su prošlogodišnji nivo isplate, dok je „Impol Seval” povećao dividendu, ali je ogroman deo dobiti ostao neraspoređen, u opredeljenju kompanije da aktuelni investicioni ciklus ne dozvoljava veće isplate akcionarima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik