Filmovi i serije koji su proslavili pojedine turističke destinacije

Bez autora
Jul 16 2017

Filmski turizam predstavlja mladu, ali veoma profitabilnu granu turizma, koja podrazumeva obilazak destinacija na kojima su snimani neki od najpopularnijih filmova ili TV serija. Razvoj ove turističke grane samo potrvrđuje krilaticu da snimani sadržaji na gledaoce utiču emocionalno i pokreću fizički.Zbog toga sve češće možemo videti turiste sa svih krajeva sveta kako obilaze mesta na kojima su snimani njihovi omiljeni filmovi ili serije, i to iz najrazličitijih razloga...

Filmovi i serije koji su proslavili pojedine turističke destinacijeFilmski turizam predstavlja mladu, ali veoma profitabilnu granu turizma, koja podrazumeva obilazak destinacija na kojima su snimani neki od najpopularnijih filmova ili TV serija. Razvoj ove turističke grane samo potrvrđuje krilaticu da snimani sadržaji na gledaoce utiču emocionalno i pokreću fizički. Zbog toga sve češće možemo videti turiste sa svih krajeva sveta kako obilaze mesta na kojima su snimani njihovi omiljeni filmovi ili serije, i to iz najrazličitijih razloga. 

I dok neki žele da obiđu prelepa mesta i gradove koji su u njima prikazani, drugi žele da osete duh naroda i zemlje koje su plasirale neke od najgledanijih filmova i serija. Deo turista, pak, želi da prošeta ulicama i nađe se na mestima na kojima su boravili i njihovi omiljeni junaci, dok s druge strane postoji i veliki broj turista koji se odavno zasitio klasičnih turističkih tura u svetskim metropolama, te se odlučuju za obilazak filmskih znamenitosti gradova. U nastavku Vam donosimo listu najgledanijih filmova i serija koje su uticali na povećanje broja turista u mestima gde su snimani, i na taj način proslavili pojedine turističke destinacije.  

„Seks i grad“

Iako je turizam u Njujorku visoko razvijen, određene serije su uspele da predstave ovaj grad kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija putnika širom sveta. Jedna od takvih serija jeste i „Seks i grad“, koja i dan danas beleži visoku gledanost u gotovo svim zemljama sveta. S tim u vezi, brojne turističke agencije u Njujorku su kreirale specijalnu rutu u okviru koje turisti mogu posetiti većinu mesta gde su snimane čuvene scene popularne serije.
Poseta ovim lokacijama u gradu traje negde oko četiri sata, a za to zadovoljstvo turisti izdvajaju oko 40 dolara. Osim lokacija iz serije „Seks i grad“, turisti takođe mogu zaviriti i u stan „Prijatelja“ ili popiti kafu u nekom od mnogobrojnih kafića, uređenih po ugledu na „Central Perk“, gde su se čuveni junaci ove serije svakodnevno okupljali.

"Breaking Bad"

Da nisu samo Njujorčani otkrili sve čari filmskog turizma, dokaz su stanovnici grada Albukerkija, u kome je došlo do procvata turizma zahvaljujući seriji „Breaking Bed“. Popularnost TV drame uticala je na to da ovaj grad na jugozapadu Novog Meksika, za vreme i nakon emitovanja serije beleži rekordnu posećenost. Pritom je važno napomenuti da za razliku od Njujorka, Albukerki ranije nije imao izgrađen turistički imidž. U seriji su prikazane mnoge znamenitosti grada, brojni restorani i prodavnice, kao i čuveni Route 66. Osim toga, turisti dolaze ne bi li posetili kuću Voltera Vajta, a od početka pete sezone serije, organizovane ture privatnim limuzinama i trolejbusima su se gotovo u trenutku rasprodavale, dok se na rezervacije čekalo nedeljama.

„Gospodar Prstenova“

Novi Zeland je postao jedna od najznačajnijih destinacija filmskog turizma, nakon ekranizacije Tolkinovog romana „Gospodar prstenova“. Naime, poseta Novom Zelandu je u periodu od 2000. pa sve do 2013. godine porasla za čak 52%, zahvaljujući ogromnoj popularnosti filmova „Gospodar prstenova“ i „Hobit“. Hit filmovi su proslavili mnoga mesta na ovom ostrvu, a naročito  Nacionalni park Tongariro i njegova tri vulkana Maunt Ruapehu, Maunt Tongariro i Maunt Ngauruhoe, koji su u filmu predstavljena kao kraljevstvo Mordor. Osim toga, više od 300.000 posetilaca godišnje poseti Hobiton, bajkovito seoce u kome u filmu žive hobiti Frodo i Bilbo Bagins. Ovo mesto izgleda potpuno identično onom iz filma, a tokom njegovog obilaska mogu se videti  rupe u zemlji u kojima žive hobiti, kafić The Shire’s Rest, uređen u stilu čuvene trilogije i još mnogo drugih zanimljivosti. Hobitsko selo je inače deo Aleksandar farme koja je udaljena desetak kilometara od grada Matamata, a cena ulaznice iznosi oko 75 dolara.

„Hrabro srce“

Kultni film „Hrabro srce“ sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi možda je i najbolji primer na koji način emotivna reakcija na film gledaoce podstiče na akciju. Iako je najveći deo filma snimljen u Irskoj, turisti širom sveta su pohrlili u obilazak postojbine hrabrog srca – Škotske. Očigledno da je način na koji je prikazana hrabrost i borba značajne istorijske ličnosti Vilijama Valasa uticala na to da se turisti upute ka ovoj zemlji. Samo u prvih godinu dana nakon premijere filma „Hrabro srce", broj turista u Škotskoj se povećao za neverovatnih 300 procenata! Najposećenije destinacije su jezera Loh Leven i Glen Koe, a selo u kome je Valas rođen, rekonstruisano je u dolini Glen Nevis, koja se nalazi u podnožju najviše planine u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu. Škoti su podigli i spomenik sa likom Mela Gibsona, koji takođe predstavlja veliku turističku atrakciju u ovoj zemlji. 

„Mandolina kapetana Korelija“

Grčko ostrvo Kefalonija privuklo je ogroman broj turista nakon premijere filma „Mandolina Kapetana Korelija“, snimljenog po istoimenoj knjizi. Nakon premijere filma 2001. godine u bioskopima širom sveta, na ovom ostrvu je zabeležen porast broja turista za čak 50 procenata! Dvoje glavnih protagonista filma, popularni glumački par Penelope Kruz i Nikolas Kejdž, kao i brojne afere koje su pratile snimanje filma, dodatno su doprineli popularnosti filma, ali i Kefalonije kao turističke destinacije. Na filmu je prikazan glavni grad ostrva sa svim svojim starim zdanjima, ulicama i trgovima, ali i neverovatni pejzaži i besprekorne plaže ovog ostrva. Tako na primer Antisamos plaža, na kojoj su snimane čuvene scene iz ovog filma, i dan danas privlači veliki broj posetilaca iz najudaljenijih krajeva sveta. 

„Plaža“

Najveći deo čuvenog filma „Plaža“, sa Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi, sniman je na nekoliko tajlandskih ostrva, što je u mnogome doprinelo promovisanju ove zemlje kao atraktivne turističke destinacije. Tokom snimanja „Plaže“, tajlandska Uprava za turizam je pokrenula intenzivnu marketinšku kampanju u kojoj su se reklamirale sve egzotične destinacije na kojima su se snimale, sada već čuvene scene iz filma. Veći deo radnje je snimljen na ostrvima Puket, Krabi i Pi-Pi, a najpoznatija lokacija, plaža Maya, nalazi se u zalivu opasanom liticama koje sakrivaju kristalno čisto more smaragdno zelene boje. Velika popularnost filma nakon njegove premijere u svetskim bioskopima 2000. godine, doprinela je porastu broja mladih turista na Tajlandu za čak 22 procenta!  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik