Najopasnije svetske turističke destinacije

Bez autora
Jul 18 2017

Ljubitelji avantura i izazova svake godine traže nove destinacije u koje bi zadovoljile njihovu potrebu za adrenalinom i uzbudljivim sadržajima. S tim u vezi, avanturistički turizam pored bandži-džapinga, skokova iz aviona ili uspinjanja na najviše vrhove, često podrazumeva i obilazak pojedinih destinacija na koje nose izvesnu dozu rizika i boravak na ekstremno opasnim mestima.Kako svaka roba nađe svog kupca, tako i pojedine destinacije bez obzira na sve opasnosti i rizike koje sa sobom nose, uvek privlače turiste željne avanture i nezaboravnog iskustva,a u nastavku Vam donosimo neke od njih...

Ljubitelji avantura i izazova svake godine traže nove destinacije u koje bi zadovoljile njihovu potrebu za adrenalinom i uzbudljivim sadržajima. S tim u vezi, avanturistički turizam pored bandži-džapinga, skokova iz aviona ili uspinjanja na najviše vrhove, često podrazumeva i obilazak pojedinih destinacija na koje nose izvesnu dozu rizika i boravak na ekstremno opasnim mestima.

Kako svaka roba nađe svog kupca, tako i pojedine destinacije bez obzira na sve opasnosti i rizike koje sa sobom nose, uvek privlače turiste željne avanture i nezaboravnog iskustva,a u nastavku Vam donosimo neke od njih. 

1. Černobil, Ukrajina

Bez obzira na najveću nuklearnu katastrofu koja se 1986. godine dogodila u blizini mesta Pripiat u Ukrajini, ova destinacija je izuzetno privlačna turistima koji žele da se lično uvere u njene posledice. Naime, u ovom mestu postoje organizovane ture do zapečaćene zone oko reaktora koji je ekplodirao 1986. godine i odakle se radijacija proširila po celoj Evropi i prouzrokovala hiljade smrti i bolesti. Takođe, turisti mogu posetiti i zaraženo područje u prečniku od oko 45 kilometara od zone gde se dogodila eksplozija. Turisti i vodiči su obezbeđeni zaštitnim odelima i cipelama, te organizatori garantuju bezbednost svih posetilaca. Cilj ture jeste upoznavanje turista sa posledicama katastrofe, ali i edukacija o razlozima zbog kojih je do nje došlo.

Najopasnije svetske turističke destinacije
2. „Put smrti“, Bolivija

Jungas drum, poznat kao „put smrti“, povezuje gradove La paz i Coroico u Boliviji. Ova 60 kilometara duga i svega 3 metra široka ruta sa razlogom nosi epitet najopasnijeg puta na svetu. Naime, kako biste stigli od jednog do drugog grada, neophodno je da sa 3.660 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi najviša svetska prestonica La Paz, ovim putem spustite do grada Coroico koji se nalazi na „svega“ 1200 metara. Upravo tih 3.650 metara nizbrdice, koja je ujedno i najduža nizbrdica na svetu,  do sada je odnela brojne žrtve. Pored toga što je put izuzetno uzak, na mnogim mestima je i nezaštićen, dok se sa druge strane nalazi provalija duboka preko 600 metara. Međutim, pored svih opasnosti i rizika koje sa sobom nosi, Jungas put je godinama unazad omiljena ruta ljubiteljima ekstremnih sportova, a naročito biciklistima. Zbog toga čak nekoliko turističkih agencija ovde organizuje biciklističke ture za one najhrabrije.

Najopasnije svetske turističke destinacije
3. Kokainska tura, Kolumbija

Ne tako slavan imidž koji prati Kolumbiju, za uzvrat joj je doneo veliki broj turista za koje se organizuju „kokainske rute“. Naime, za svega deset dolara, turisti mogu obići rutu kojom je nekada prolazio čuveni Pablo Escobar. Organizovanim turama se turisti sprovode duž karipske obale i posećuju takozvani izgubljeni grad - La Ciudad Perdida, gde mogu videti način uzgajanja biljke koke od koje se proizvodi ova ilegalna supstanca. Takođe, turisti obilaze i laboratorije u kojima se mogu upoznati sa postupkom proizvodnje kokaina. Naravno, važno je napomenuti da ovakvi izleti nisu legalni, te svako ko bude uhvaćen u u prisustvu proizvođača droge može biti uhapšen. Iako su ovakvi izleti i više nego riskantni, čini se da turisti ne brinu previše o mogućim posledicama takvog obilaska.

Najopasnije svetske turističke destinacije
4. Vulkanska tura, Havaji 

Na Havajima se nalaze tri aktivna vulkana, pa ova ostrva pored „regularnih“ turista, privlače i veliki broj avanturista. Zbog toga se ovde organizuju brojne ture u kojima je uključena poseta vulkanima, pa tako na primer možete videti unutrašnjost neaktivnih vulkana iz helikoptera ili čak voziti bicikl sa njegovog vrha! Ne treba napominjati koliko su ovakve ture opasne, jer o tome dovoljno govori podatak da je samo od 1995. godine više od 30 ljudi je izgubilo život tokom ovih obilazaka. Osim toga, postoje i organizovani obilasci aktivnog vulkana Kilauea koji konstantno izbacuje vrelu lavu iz svog kratera. Iako su aktivni vulkani daleko privlačniji adrenalinskim zavisnicima od neaktivnih, ovakve ture su jako riskantne, pre svega zbog otrovnih vulkanskih gasova koji mogu biti opasni po život.

Najopasnije svetske turističke destinacije
5. New Smyrna Beach, Florida

Iako na prvi pogled izgleda besprekorno, New Smyrna plaža na Floridi predstavlja jednu od najopasnijih plaža na svetu. U njenim vodama se kriju neke od najopasnijih morskih stvorenja, te je plaža nadaleko poznata kao „svetski glavni grad ajkula“. U prilog ovakvom nazivu, svedoči i podatak prema kojem je na na ovoj plaži zabeleženo preko 250 napada ajkula na kupače, što je najveći svetski iznos po kvadratnom kilometru. No bez obzira na ovu činjenicu, New Smyrna Beach privlači veliki broj turista koji uživa u pogledu, dok samo najhrabriji ulaze u vodu.

Najopasnije svetske turističke destinacije

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik