Ostvarene investicije veće 18,7 odsto

Bez autora
Jul 31 2017

Ostvarene investicije u osnovna sredstva u Crnoj Gori u prošloj godini iznosile su 652,8 miliona eura, 18,7 odsto više u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata. Ostvarene investicije u osnovna sredstva su u 2015. godini iznosile 549,8 miliona eura. Od ukupno ostvarenih investicija u osnovna sredstva u prošloj godini na građevinske radove se odnosi 303,17 miliona eura, na opremu 255,33 miliona, dok se na ostalo odnosilo 94,33 miliona eura. Investicijama u osnovna sredstva smatraju se nabavke preduzeća u cilju dobijanja novih, povećanja vrijednosti ili zamjene postojećih osnovnih sredstava. Ostvarene investicije u toku izvještajne godine predstavljaju vrijednost efektivno obavljene izgradnje, izrade ili nabavke objekata, opreme i ostalog, bez obzira da li su završene i je li i kada obavljena njihova isplata, objasnili su iz Monstata.

Ostvarene investicije veće 18,7 odstoOstvarene investicije u osnovna sredstva u Crnoj Gori u prošloj godini iznosile su 652,8 miliona eura, 18,7 odsto više u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata.

Ostvarene investicije u osnovna sredstva su u 2015. godini iznosile 549,8 miliona eura.

Od ukupno ostvarenih investicija u osnovna sredstva u prošloj godini na građevinske radove se odnosi 303,17 miliona eura, na opremu 255,33 miliona, dok se na ostalo odnosilo 94,33 miliona eura.

Investicijama u osnovna sredstva smatraju se nabavke preduzeća u cilju dobijanja novih, povećanja vrijednosti ili zamjene postojećih osnovnih sredstava.

“Ostvarene investicije u toku izvještajne godine predstavljaju vrijednost efektivno obavljene izgradnje, izrade ili nabavke objekata, opreme i ostalog, bez obzira da li su završene i je li i kada obavljena njihova isplata”, objasnili su iz Monstata.

Nabavljena investiciona dobra mogu biti nova ili već korišćena, kupljena ili dobijena bez naknade od drugih u zemlji i inostranstvu ili proizvedena u sopstvenoj režiji.

Obuhvataju se sve vrste ulaganja u nove kapacitete, kao i za proširenje, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih ili zamjenu zastarjelih, istrošenih kapaciteta.

Investicijama se ne obuhvataju sredstva utrošena za redovno i tekuće održavanje postojećih objekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik