Inovacije ključne za konkurentnost Srbije

Bez autora
Aug 02 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uputio je danas poziv svim inovativnim kompanijama iz Nišavskog okruga da se prijave na javni konkurs na kojem će Vlada podeliti 2,7 miliona evra iz budžeta za razvoj inovacija.Popović je, na konferenciji za novinare u zgradi opštinske uprave Bor, istakao da Vlada Srbije prepoznaje značaj inovacija i razvoja visokih tehnologija kao ključne konkurentske prednosti Srbije u budućnosti. Ministar je podsetio na to da će javni konkurs koji je Fond za inovacionu delatnost raspisao u junu biti završen 1. septembra.

Inovacije ključne za konkurentnost SrbijeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uputio je danas poziv svim inovativnim kompanijama iz Nišavskog okruga da se prijave na javni konkurs na kojem će Vlada podeliti 2,7 miliona evra iz budžeta za razvoj inovacija.

Popović je, na konferenciji za novinare u zgradi opštinske uprave Bor, istakao da Vlada Srbije prepoznaje značaj inovacija i razvoja visokih tehnologija kao ključne konkurentske prednosti Srbije u budućnosti.

Ministar je podsetio na to da će javni konkurs koji je Fond za inovacionu delatnost raspisao u junu biti završen 1. septembra.

Kompanije mogu da apliciraju za dva programa. Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 80.000 evra za razvoj inovacija, objasnio je on.

Drugi program, kako je naveo, namenjen je svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju konkurentnu na tržištu, a mogu da konkurišu za sredstva u visini do 300.000 evra.

Želimo da talentovanim mladim inženjerima i naučnicima pomognemo da razviju svoje inovativne startap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu, rekao je ministar.

On je ocenio da domaća privreda, zasnovana na inovativnom preduzetništvu i informacionom tehnologijama, vodi zemlju u budućnost, i dodao da je to proizvodnja koja je namenjena izvozu, pri čemu donosi nova radna mesta i obezbeđuje ostanak mladih u Srbiji.

Podrška Vlade nije namenjena samo ljudima u velikim gradskim centrima, već želimo da podržimo što veći broj inovativnih kompanija u Boru, Majdanpeku, Negotinu, Zaječaru, kao i u svim drugim delovima Srbije, podvukao je Popović.

O konkursu za razvoj inovacija u Srbiji i njegovom značaju za rast lokalne ekonomije govorili su i predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac i v. d. direktora regionalne Privredne komore Srbije za Zaječarski i Borski upravni okrug Dejan Tošić.

Tokom posete Boru, Popović je obišao i Tehnički fakultet, gde je sa dekanom Nadom Štrbac razgovarao o transferu znanja i primeni naučno-istraživačkog rada u industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik