Prekvalifikacijom kadrova do unapređenja IT sektora u Srbiji

Bez autora
Aug 13 2017

Predsednik Vlade Republike Srbije i predsedavajući Savetu za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Ana Brnabić izjavila je danas da IT sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja naše zemlje. Brnabić je povodom završetka jednog od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru, koji je u aprilu ove godine pokrenuo pomenuti savet, istakla da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji. Ona je, čestitajući polaznicima kursa koji je okončan na Fakultetu organizacionih nauka, naglasila da IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Brnabić je ukazala i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT sektoru.

Prekvalifikacijom kadrova do unapređenja IT sektora u SrbijiPredsednik Vlade Republike Srbije i predsedavajući Savetu za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Ana Brnabić izjavila je danas da IT sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja naše zemlje.

Brnabić je povodom završetka jednog od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru, koji je u aprilu ove godine pokrenuo pomenuti savet, istakla da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji.

Ona je, čestitajući polaznicima kursa koji je okončan na Fakultetu organizacionih nauka, naglasila da IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija.

Brnabić je ukazala i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT sektoru.

Diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobila su 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Orakl Java sertifikat, i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Posle uspešno završene praktične obuke polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika.

Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot programa, sprovodi se, osim Beograda, i u Novom Sadu i Nišu. Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuje praksa.

Kurs Application Programming „Link grupe“ u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development.

Obuka u „Vojvodina IKT klaster – VOICT“ u Novom Sadu, gde je 24 polaznika prošlo kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje.

Za rad u programskom jeziku Java, kurs pohađa12 polaznika u „Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT)“ u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT-u, bar tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima.

Najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, ukoliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik