Zlatar – dragulj koji se probija na turističkoj mapi Srbije

Bez autora
Aug 17 2017

Zlatar je godinama tavorio, dok su se susedna Tara, a pre svega Zlatibor, sve čvršće pozicionirali na turističkoj mapi Srbije. Poslednjih godina, turizam na Zlataru doživljava renesansu. Grade se novi hoteli, proširuje turistička ponuda, a atraktivnosti tog dela zapadne Srbije naročito doprinosi Uvac. Hoteli na Zlataru nalaze se na 1.200 metara visine, što tokom leta garantuje prijatne noći i spavanje pod jorganom, dok u gradovima gore vazduh i zemlja. Zbog vazduha bogatog terpentinom i ozonom, Zlatar rado pohode sportisti. Krstarenje meandrima reke Uvac poseban je doživljaj. Ovde je svoj dom svio i beloglavi sup, a supovi su strastveni letači, dnevno prelete i 400 kilometara. Ipak, ima i onih koji precene svoje mogućnosti. Imamo anegdotu o Urošu Nejakom, tako smo mu dali ime. Naime, njega su vazdušne struje odnele u Poljsku pa je pao u predgrađu Varšave. Zahvaljujući našem prijatelju, ambasadoru Poljske koji je u to vreme službovao u Beogradu, on je sredio sve papire, celu proceduru, poslao ga avionom za Beograd, gde smo ga mi dočekali. Tako je on ostao upamćen kao jedini beloglavi sup koji se vozio avionom, kaže Stevo Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Zlatar – dragulj koji se probija na turističkoj mapi SrbijeZlatar je godinama tavorio, dok su se susedna Tara, a pre svega Zlatibor, sve čvršće pozicionirali na turističkoj mapi Srbije. Poslednjih godina, turizam na Zlataru doživljava renesansu. Grade se novi hoteli, proširuje turistička ponuda, a atraktivnosti tog dela zapadne Srbije naročito doprinosi Uvac.

Hoteli na Zlataru nalaze se na 1.200 metara visine, što tokom leta garantuje prijatne noći i spavanje pod jorganom, dok u gradovima gore vazduh i zemlja. Zbog vazduha bogatog terpentinom i ozonom, Zlatar rado pohode sportisti.

Krstarenje meandrima reke Uvac poseban je doživljaj. Ovde je svoj dom svio i beloglavi sup, a supovi su strastveni letači, dnevno prelete i 400 kilometara. Ipak, ima i onih koji precene svoje mogućnosti. 

"Imamo anegdotu o Urošu Nejakom, tako smo mu dali ime. Naime, njega su vazdušne struje odnele u Poljsku pa je pao u predgrađu Varšave. Zahvaljujući našem prijatelju, ambasadoru Poljske koji je u to vreme službovao u Beogradu, on je sredio sve papire, celu proceduru, poslao ga avionom za Beograd, gde smo ga mi dočekali. Tako je on ostao upamćen kao jedini beloglavi sup koji se vozio avionom", kaže Stevo Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Najveća atrakcija na Uvcu je Ledena pećina duga šest kilometara. Krasi je pećinski nakit u čijoj lepoti mogu da uživaju samo turisti opremljeni jakim lampama. Domaćini veruju da bi, ako se postavi savremena led rasveta koja ne ugrožava životnu sredinu, ova pećina postala najinteresantnija podzemna turistička atrakcija na Balkanu.
Na obali Uvačkog jezera je i jedinstveni etno-muzej tog dela Srbije.

"Ljudi koji se vraćaju sa mora, sa letovanja, ovde im dođe nekako na pola puta i tu svrate da se odmore i obično ostanu neki dan više jer im se ovde sviđa", objašnjava Velibor Šaponjić iz Etno-domaćinstva Šaponjić.

Ove, kako kažu domaćini – kućerke, turisti obožavaju i tu vole da prilegnu, a u njima su se nekada od sunca i kiše sakrivali čobani dok je stoka na ispaši.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik