Tanak kofer za Fabriku akumulatora

Bez autora
Aug 17 2017

Odbor poverilaca Fabrike akumulatora Sombor (FAS) nije prihvatio drugu, poboljšanu ponudu od četiri i po miliona evra švajcarske kompanije "Batagon internešnel" AG, koja je nedavno dala jedinu ponudu za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor vrednu tri i po miliona evra, a kasnije i novu, bolju ponudu za kupovinu tog proizvođača akumulatora. Odbor poverilaca me je obavestio da je ponuda "Batagona" odbijena, pa sam o tome informisao ovu firmu, kaže Predrag Ljubović, stečajni upravnik u Fabrici akumulatora Sombor. On dodaje da se obratio "Batagonu" i preneo im da ponuda nije prihvaćena i da, ukoliko budu želeli, mogu uputiti novu ponudu, ističući da mu nije poznato da li će švajcarska kompanija posle tog odbijanja ostati zainteresovana za kupovinu fabrike akumulatora.

Tanak kofer za Fabriku akumulatoraOdbor poverilaca Fabrike akumulatora Sombor (FAS) nije prihvatio drugu, poboljšanu ponudu od četiri i po miliona evra švajcarske kompanije "Batagon internešnel" AG, koja je nedavno dala jedinu ponudu za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor vrednu tri i po miliona evra, a kasnije i novu, bolju ponudu za kupovinu tog proizvođača akumulatora.

- Odbor poverilaca me je obavestio da je ponuda "Batagona" odbijena, pa sam o tome informisao ovu firmu - kaže Predrag Ljubović, stečajni upravnik u Fabrici akumulatora Sombor.

On dodaje da se obratio "Batagonu" i preneo im da ponuda nije prihvaćena i da, ukoliko budu želeli, mogu uputiti novu ponudu, ističući da mu nije poznato da li će švajcarska kompanija posle tog odbijanja ostati zainteresovana za kupovinu fabrike akumulatora.

- Ukoliko "Batagon" odustane, tražićemo novog kupca. Neće biti raspisan novi oglas, jer za postojeći, koji je još uvek otvoren, znaju svi eventualno zainteresovani.Treba samo da ispune uslove oglasa, što neće biti lako, a potom i da daju svoju ponudu- pojašnjava Ljubović.

Procenjena vrednost proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra. Ta cena je manja od polovine procenjene vrednosti, pa je Odbor poverilaca procenio da je to mala cena.

Švajcarski biznismen Dalibor Matić je prilikom otvaranja ponude izjavio da, ukoliko im poverioci odbore kupovinu fabrike, novi vlasnici planiraju da u nju ulože u prvom kvartalu milion evra. Fabrika bi prvenstveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske. Za početak bi angažovali 450-500 radnika, a kasnije bi došli do kapaciteta od 800 zaposlenih.

Matić je u žižu javnosti došao zbog emotivne veze sa pevačicom Anom Nikolić, a na otvaranju prve ponude za FAS došao je u društvu nekadašnjeg viceguvernera Dejana Simića, koji je bio optužen u aferi "Kofer", ali je kasnije oslobođen optužbi.

Svetska banka

Odbor poverilaca čine predstavnici Svetske banke, kao najvećeg poverioca, Komercijalne banke, Hal banke, Mediolanum investa, koji je otkupio potraživanja Banke Inteza, kao i predstavnik oko 800 bivših radnika. Fabrika akumulatora Sombor je od 2006. godine poslovala u sastavu "Farmakoma MB", vlasnika Miroslava Bogićevića, a 2015. godine, zbog finanijske blokade od 36 miliona evra, u njoj je proglašen stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik