Partnerstvo sa Svetskom bankom na unapređenju rodne ravnopravnosti

Bez autora
Aug 23 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa novim šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndeagvom o nastavku uspešne saradnje.Mihajlović je informisala svog sagovornika o tome da je pre samita lidera EU i zapadnog Balkana u Trstu, inicirala osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost zemalja zapadnog Balkana, uputivši poziv Svetskoj banci i drugim važnim međunarodnim organizacijama (EBRD, EIB, Delegacija EU, Savet za regionalnu saradnju) da pruže podršku ovom procesu.

Partnerstvo sa Svetskom bankom na unapređenju rodne ravnopravnostiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa novim šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndeagvom o nastavku uspešne saradnje.

Mihajlović je informisala svog sagovornika o tome da je pre samita lidera EU i zapadnog Balkana u Trstu, inicirala osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost zemalja zapadnog Balkana, uputivši poziv Svetskoj banci i drugim važnim međunarodnim organizacijama (EBRD, EIB, Delegacija EU, Savet za regionalnu saradnju) da pruže podršku ovom procesu.

Ona je podsetila na to da je prilikom sastanka koji je, zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, održala u Trstu sa potpredsednikom Svetske banke, dogovorena saradnja na realizaciji ove inicijative.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se tim povodom ponovo sreće sa predstavnikom te banke, i veru da se jačanjem regionalne saradnje mogu dostići još veći rezultati u rodnoj ravnopravnosti.

Upoznavši sagovornika sa prioritetima rada Koordinacionog tela, Mihajlović je istakla značaj donošenja zakona za rodnu ravnopravnost, realizaciju nacionalne strategije i akcionog plana, kao i osnivanje regionalne kancalarije za rodnu ravnopravnost.

U prethodne dve i po godine, kako je naglasila, rodna ravnopravnost je postavljena kao jedan od prioriteta strukturnih reformi i javnih politika države, pri čemu je urađeno mnogo na unapređenju položaja žena.

Ona je podsetila na to da je usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, napravljen je Indeks rodne ravnopravnosti, uvedeno rodno odgovorno budžetiranje i pripremljen novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen.

Mihajlović je istakla da Koordinaciono telo, ali i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, imaju odličnu saradnju sa Svetskom bankom, i izrazila uverenje da će Kancelarija Svetske banke u Srbiji, na čelu sa novim šefom, nastaviti da podržava reformske politike kojima se unapređuje i promoviše rodna ravnopravnost u Srbiji. 

Saradnja sa Svetskom bankom i podrška koju od vas dobijamo, od posebnog su značaja za naše rezultate. Želim Vam dobrodošlicu u Srbiju, verujući da će naše partnerstvo i ubuduće biti na tako visokom nivou, istakla je Mihajlović.

Ndeagva je čestitao potpredsedniku na postignućima koje je Srbija ostvarila u prethodnih par godina u oblasti rodne ravnopravnosti i istakao da će Svetska banka nastaviti da podržava Vladu na tom putu.

On je izrazio spremnost da kroz regionalni projekat pomogne i rad buduće regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost.

Naš cilj je da osnažimo žene, kroz upis prava svojine, pristup imovini, tržištu rada i mogućnostima za napredovanje, i na taj način doprinesemo ekonomskom rastu zemalja regiona. Vaša podrška u jačanju međusektorske saradnje nam je od velike važnosti, dodao je Ndeagva.

Mihajlovićeva i Ndeagva izrazili su spremnost da zajednički rade na jačanju regionalne saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik