pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.0876
USD 101.6594
CHF 102.5867
GBP 134.834
CAD 76.4272
HRK 15.9939
BAM 60.3772
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
29.08.2017.Politika

„Er Srbija” drastično reže troškove

„Er Srbija” drastično reže troškovePosle Džejmsa Hogana, koji je 31. maja ove godine i zvanično smenjen sa pozicije člana Nadzornog odbora „Er Srbije”, mnogi će izgleda odleteti sa platnog spiska ove avio-kompanije. Nije prošlo ni nekoliko nedelja od kako je Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije”, potvrdio da će 30 zaposlenih dobiti otkaz, napravljen je i novi spisak od 100 prekobrojnih od ukupno 1.600 zaposlenih u „Er Srbiji”.

Ali kako „Politika” nezvanično saznaje, tu nije kraj rezovima u nacionalnom avio-prevozniku.

Poslovodstvo „Er Srbije” je od novog menadžmenta „Etihada” dobilo procene o viškovima i uštedama koje moraju da naprave. Osim otkaza postoji i ideja da se deo letačkog osoblja pošalje na neplaćeno odsustvo, kako bi smanjili troškove.

U „Er Srbiji” za „Politiku” ne odgovaraju jasno na pitanje hoće li 100 zaposlenih biti proglašeno tehnološkim viškom.

„Odluka o eventualnom smanjenju broja zaposlenih u kompaniji, koju mogu da donesu Nadzorni odbor i izvršni menadžment kompanije, još nije doneta”, odgovaraju. Informaciju, međutim, ne demantuju.

Dodaju da se zbog uticaja sezonskih faktora, broj zaposlenih u avio-industriji povećava i smanjuje tokom godine.

„Osim toga, inovacije i različiti kratkoročni projekti, takođe, mogu da utiču na promene broja zaposlenih u kompaniji”, ističu. Kao primer navode uvođenje širokotrupnog aviona „erbas A330”, čarter-letove tokom letnje sezone, kao i uvođenje takozvane „sabre”, potpuno nove IT platforme za prodaju i rezervaciju karata.

U zavisnosti od složenosti procesa i vremena potrebnog da se projekti u potpunosti primene, zavisi i dužina angažovanja stručnjaka, kažu u „Er Srbiji” za „Politiku”.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora kompanije juče nije odgovarao na naše pozive.

Činjenica je da se ipak avio-kompanija poslednjih nekoliko meseci transformiše i to je, između ostalog potvrđeno i u ovoj firmi.

„Tačno je da se u ’Er Srbiji’ dešava niz promena čiji je cilj da se postigne ekonomičnije poslovanje, veće uštede i povećanje profitabilnosti u jednoj veoma konkurentnoj industriji sa mnogo izazova”, saopštili su pre nekoliko nedelja iz ove kompanije negirajući pisanje medija da „Er Srbija” postaje niskobudžetna kompanija.

Ovo što se sada događa u ovoj firmi, krajem prošle godine najavila je nemačka štampa, kada je poslovni dnevnih „Handelsblat” najavio smenu Džejmsa Hogana zbog loših poslovnih rezultata u Evropi, pre svega u „Alitaliji” i „Er Berlinu”, koji su u međuvremenu bankrotirali. Za mnoge je to bio signal da „Etihad” za Srbiju sprema novu poslovnu strategiju.

Zanimljivo je kako je tada „Etihad”, koji u „Er Srbiji” ima 49 odsto vlasništva komentarisao vest o smeni Džejsma Hogana sa pozicije predsednika i generalnog direktora. Pisanje nemačke štampe u ovoj kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvali su spekulacijom.

„Ne komentarišemo neosnovne glasine na tržištu”, saopštili su iz „Etihada”. Međutim, ono što je krajem decembra bila spekulacija, već krajem januara je postalo stvarnost. „Etihad” je tada Hoganu zahvalio na saradnji. Od tada je i krenuo proces transformacije kompanije, pa sada u ovoj kompaniji otvoreno govore o merama racionalizacije.

„Na osnovu temeljne analize finansijskih pokazatelja poslovanja, ’Er Srbija’ je utvrdila da postoji potreba da se kroz restrukturiranje postojeće organizacije rada i strukture zaposlenih izvrši smanjenje troškova poslovanja”, nedvosmisleno je saopšteno pre nekoliko nedelja.

„Zbog uvedenih tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestala je potreba za radom određenog broja zaposlenih u kompaniji. Čitav postupak sproveden je u saradnji sa reprezentativnim sindikatima, uz učešće Nacionalne službe za zapošljavanje i uz poštovanje svih obavezujućih propisa”, rečeno je u „Er Srbiji”. Tačan broj radnika koji će ostati bez posla nijednom prilikom nije jasno naveden.

Međutim, ono što se posle tri zaokružene poslovne godine nedvosmisleno nameće je zaključak da je nacionalna avio-kompanija za srpske poreske obveznike skupa igračka. Iz državnog budžeta za tri godine poslovanja ova kompanija dobila je nešto više od 19 milijardi dinara, što je oko 160 miliona evra. Takođe, u Zakonu o budžetu za 2017. godinu jasno se vidi da je „Er Srbija” na spisku korisnika državnih subvencija. Pojedinačni iznos sredstava se ne navodi.

Međutim, u finansijskom izveštaju za 2016. godinu jasno se vidi da su samo u toku prošle godine te dotacije iznosile 4,95 milijardi dinara, odnosno oko 42 miliona evra.

Ova kompanija nedavno se u svom saopštenju pohvalila da je kraj prošle godine završila sa profitom od 0,9 miliona evra. Ono što nije rečeno je da je firma u pozitivnoj zoni bila zahvaljujući isključivo direktnoj budžetskoj podršci. Što praktično znači da bi bez državnih para ova zajednička investicija Vlade Srbije i „Etihada” bila u minusu većem od 40 miliona evra.
 
„Er Srbija”: Ne selimo se iz „Belvila”

„Er Srbija” ostaje u zgradi Beograd biznis centar (BBC), koja se nalazi u naselju „Belvil”, rečeno je „Politici” u ovoj kompaniji.

– Kada je reč o poslovnom prostoru koji „Er Srbija” poseduje na Aerodromu „Nikola Tesla”, plan je da se taj prostor iskoristi za objedinjavanje pojedinih službi koje trenutno posluju na različitim lokacijama, a u cilju postizanja bolje efikasnosti i racionalizacije troškova – ističu.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share