Kredit s depozitom povoljniji od klasičnog keš zajma

Bez autora
Sep 04 2017

Imam ušteđevinu, ne bih da je potrošim, a sa druge strane imam mnogo potreba. Od popravke automobila, opreme dece u školu, do novog frižidera. Odnela sam ušteđevinu u banku i dobila isti iznos kredita po povoljnijoj kamati od onih za klasični keš kredit. Kad budem vratila zajam banka mi vraća ušteđevinu, priča je jedne očigledno finansijski pismenije sugrađanke. Ovo je, pojednostavljeno rečeno, model kredita sa depozitom koji nudi sve više banaka. Depozit iznosi 100 do 105 odsto, može biti i dinarski i devizni, a ova ponuda je namenjena onima koji žele da, na primer, i nakon renoviranja stana ili sličnog projekta, imaju sačuvan novac. Ovakvi zajmovi su jeftiniji od klasičnih keš kredita, a razlog je to što taj novac banka nije pozajmila od štediša pa na njega ne plaća kamatu na štednju. Pošto su kamate na štednju sada niske, a kamata na ove kredite je zapravo razlika između aktivne i pasivne kamate, otuda je i cena ovog zajma jeftinija.

Kredit s depozitom povoljniji od klasičnog keš zajmaImam ušteđevinu, ne bih da je potrošim, a sa druge strane imam mnogo potreba. Od popravke automobila, opreme dece u školu, do novog frižidera. Odnela sam ušteđevinu u banku i dobila isti iznos kredita po povoljnijoj kamati od onih za klasični keš kredit. Kad budem vratila zajam banka mi vraća ušteđevinu, priča je jedne očigledno finansijski pismenije sugrađanke.

Ovo je, pojednostavljeno rečeno, model kredita sa depozitom koji nudi sve više banaka.

Depozit iznosi 100 do 105 odsto, može biti i dinarski i devizni, a ova ponuda je namenjena onima koji žele da, na primer, i nakon renoviranja stana ili sličnog projekta, imaju sačuvan novac. Ovakvi zajmovi su jeftiniji od klasičnih keš kredita, a razlog je to što taj novac banka nije pozajmila od štediša pa na njega ne plaća kamatu na štednju.

Pošto su kamate na štednju sada niske, a kamata na ove kredite je zapravo razlika između aktivne i pasivne kamate, otuda je i cena ovog zajma jeftinija. Ovakav dinarski zajam može da se dobije i s kamatom od 3,5 odsto, a evro indeksiran s kamatom od 2,5 odsto godišnje. Banke ih, s obzirom na to da su obezbeđene ukupnim iznosom pozajmice, odobravaju i nezaposlenima.

U Kredi Agrikol banci odobravaju zajmove na osnovu položenog depozita. Iznos kredita je jednak iznosu depozita, a maksimalno do 25.000 evra. Krediti su indeksirani u evrima i imaju fiksnu nominalnu kamatnu stopu od pet odsto godišnje. Rok otplate je od šest do 72 meseca, jednokratna naknada iznosi jedan odsto, a kredit se bez dodatnih troškova može u bilo kom trenutku prevremeno otplatiti.

– To znači da, ako ste uštedeli 1.000 evra i sada treba sve da potrošite za jesenje pripreme, postoji mogućnost da taj iznos ostavite kao namenski depozit i na osnovu njega uzmete kredit u istom iznosu. Ukoliko izaberete rok od godinu dana, mesečna rata će iznositi oko 86 evra, na kraju otplate i dalje imate svojih 1.000 evra, a na ukupnu kamatu tokom celog kredita ste potrošili samo 28 evra – kažu u ovoj banci.

Objašnjavaju da ovakav zajam predstavlja neku vrstu samokreditiranja koje ne samo što podstiče na dalju štednju, već klijenta oslobađa mnogih kriterijuma za odobravanje kredita koje možda ne ispunjava, s obzirom na to da ovakav kredit nije uslovljen godinama klijenta, zaposlenjem niti već postojećim zaduženjima.

I u Komercijalnoj banci odobravaju ovu vrstu kredita, a nominalna kamata na dinarski kredit je 3,5, a na devizni 2,5 odsto. U Erste banci ističu da je najveća prednost ovih kredita to što oni koji već imaju novac i treba za nešto da ga potroše ipak mogu da sačuvaju ukupan ulog.

Kako dodaju, prednost je i što banka kod ovih pozajmica brzo rešava kreditne zahteve, a potrebna je minimalna dokumentacija. Kamata je znatno niža i u odnosu na klasične keš pozajmice, međutim, interesovanje je ipak znatno manje nego za obične gotovinske kredite – navode u Erste banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik