Kroz COBEAR projekt kreirano 655 novih radnih mjesta

Bez autora
Sep 17 2017

Agencija za razvoj općine Tešanj u protekle četiri godine bilježi konstantno povećanje rezultata. Promet Agencije je povećan za više od pet puta, učešće u finansiranju iz projekata je dostiglo 87 posto ukupnog prometa u prošloj godini, a kontinuirano se pružaju nove usluge za sektor privrede i poljoprivrede.Kroz COBEAR projekt smo na uzorku 33 uključene firme kreirali 655 novih radnih mjesta, povećali promet firmi za 57,12 i izvoz za 30,11 posto u odnosu na početak projekta. Programi obuke radne snage su polučili da su 42 polaznika uspješno okončala programe obuke za CNC operatere, zavarivače i šivače, dok je 146 polaznika iz domaćih firmi pohađalo specijalizovane seminare u organizaciji TRA agencije.

Kroz COBEAR projekt kreirano 655 novih radnih mjestaAgencija za razvoj općine Tešanj u protekle četiri godine bilježi konstantno povećanje rezultata. Promet Agencije je povećan za više od pet puta (500 posto), učešće u finansiranju iz projekata je dostiglo 87 posto ukupnog prometa u prošloj godini, a kontinuirano se pružaju nove usluge za sektor privrede i poljoprivrede.

- Kroz COBEAR projekt smo na uzorku 33 uključene firme kreirali 655 novih radnih mjesta, povećali promet firmi za 57,12 i izvoz za 30,11 posto (19.225.503,57 KM) u odnosu na početak projekta. Programi obuke radne s+nage su polučili da su 42 polaznika uspješno okončala programe obuke za CNC operatere, zavarivače i šivače, dok je 146 polaznika iz domaćih firmi pohađalo specijalizovane seminare u organizaciji TRA agencije.

Posebno želimo istaći programe obuke za predstavnike vršnog i srednjeg rukovodstva iz domaćih firmi u ovladavanju metodama i tehnikama Lean Six Sigma koji je u dva ciklusa prošlo 30 polaznika, kazao nam je Ismar Alagić, direktor TRA agencije, koji je i autor knjige Lean proizvodnja-Six Sigma, kojoj je cilj da doprinese boljem upoznavanju sa primjenom svjetski poznatih alata u optimizaciji proizvoda i poslovnih procesa.

Poslovno povezivanje

Sve su ovo aktivnosti koje su proistekle kao projektne ideje inicirane kroz komunikaciju sa poslovnim sektorom putem One Stop Shop (OSS) ureda.

Do sada je, kako kaže Alagić, bilo više od 40 zahtjeva za različite vrste asistencije za investitore i predstavnike poslovne zajednice koji su se odnosili na podršku pokretanju biznisa, informisanju o uslovima i dostupnim lokacijama za investitore, informisanju o dostupnim poticajima za investiranje, poslovnom povezivanju lokalnih firmi sa inostranim partnerima, informisanju investitora o zakonskoj regulativi, informisanju o potencijalima lokalnih firmi za izvoz i trgovinu, informisanju o dostupnoj radnoj snazi i postinvesticionoj podršci (aftercare).

- U periodu od godinu u općini Tešanj povećan je broj firmi za 134 subjekta, pri čemu je povećan broj pravnih lica za 44, jedinice u sastavu su uvećane za 36 subjekata, dok se broj obrta povećao za 54 subjekta. U periodu od dvije godine broj zaposlenih se povećao za 1.385, dok je broj nezaposlenih smanjen za 979 lica. Možemo kao primjer navesti da je u periodu decembar 2015 - juli 2017. broj nezaposlenih lica smanjen za 13,09 posto. Rast broja zaposlenih u svim prerađivačkim, ali i uslužnim sektorima je zabilježen sa prosječnom stopom od 7,7 posto na godišnjem nivou. Promet firmi na području općine Tešanj rastao je posljednje godine po prosječnoj stopi od 4,71 posto, dok su ulaganja domaćih firmi u stalna sredstva na godišnjem nivou daleko iznad 60 miliona KM, kazao je Alagić.

Iako trgovina čini 52 posto ukupnog prometa na području općine, najveće povećanje prometa u zadnju godinu je ostvario sektor prerade hrane i proizvodnje napitaka za 78,29 posto. Povećanje prihoda je ostvareno u svim prerađivačkim djelatnostima, tako da je prosječna dobit po zaposlenom u sektoru trgovine iznosila 14.372,85 KM, slijedi prerada hrane i proizvodnja napitaka sa 13.624,08, potom drvoprerada sa 10.077,66 KM, špediterske usluge ostvaruju 8.912,53, građevinski sektor dostiže 8.576,54, dok metaloprerada ostvaruje dobit po zaposlenom od 6.762,39 KM.

Ostvarena neto dobit firmi iz Tešnja je u prošloj godini dostigla vrijednost 71.355.940,69 KM, što je povećanje od 9,95 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveća neto dobit je ostvarena u sektoru trgovine (39 posto), potom slijedi metaloprerada (22,1), zatim prerada hrane i proizvodnja napitaka (17,1 posto).

Vidljivo je da tri vodeća sektora ostvaruju 78,2 posto neto dobiti lokalne privrede, a najveći rast u posljednju godinu po osnovu povećanja ostvarene neto dobiti su ostvarili drvoprerada i proizvodnja namještaja (154,81 posto), potom prerada hrane i proizvodnja napitaka (51,66), zatim uslužne djelatnosti (42,92) i špediterske usluge (31,71 posto).

Prema ostvarenom prometu, dominantnu ulogu zauzimaju firme iz grupacije HIFA, AS, Madi, Prevent FAD, Mann+Hummel BA, Farex, Mepromex, Koteks, Pobjeda, BME, Saračević, Silk-trade, Sockmaker3, Inžinjering1, Napredak, Muki export-import, Enker i dr. Među značajnijim investicijama domaćih firmi u zadnje vrijeme ističu se Mann+Hummel BA, Sockmaker3, Hrast, Lockwood BH, AP Atelier, CORONA PACK, Process.

Podrška korisnicima

- Kroz projekte podrške poljoprivrednoj proizvodnji podigli smo konkurentnost proizvodnje mlijeka, malina i plasteničke proizvodnje kroz uključenost više od 500 poljoprivrednih proizvođača, gdje je direktna podrška pružena za 140 korisnika naših projekata. Posebno želim istaći da je našim korisnicima projekata obezbijeđen plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda u organizaciji TRA agencije, što predstavlja najveći problem za poljoprivrednu proizvodnju u BiH. Trenutno radimo na projektu Podrška razvoju plasteničke proizvodnje u BiH koji je podržan kroz razvojnu saradnju sa Češkom Republikom, kazao je Alagić.

Kada su u pitanju aktivnosti u narednom periodu, Alagić je istakao saradnju koju razvijaju sa akademskom zajednicom na kreiranju novih projektnih prijedloga okrenutih ka zadovoljavanju potreba domaćih firmi sa ciljem povećanja njihove konkurentnosti. Na temelju iskazanih potreba i inicijativa privrednika, u narednom periodu fokus će staviti na stvaranje pretpostavki za formiranje Tehnološko-inovacionog centra u Tešnju.

- U svojim aktivnostima držimo se gesla Znanje nikada nije slučajnost, to je rezultat jasnih ciljeva, marljivog rada, prisutnog talenta, neprekidnog učenja od najboljih, preduzetničke saradnje. Znanje znači mudar izbor među mnogim mogućnostima, a naš izbor je da razvijamo ekonomiju zasnovanu na znanju, zaključio je Alagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik