Slovenački tost u Kragujevcu, investicija od 10 miliona evra

Bez autora
Sep 18 2017

Slovenačka kompanija "Don Don" u prvu fabriku za proizvodnju tosta u Kragujevcu uložila je 10 miliona evra. Tost koji prave bez aditiva, osim u Sloveniji i Srbiji, plasiraće i u zemlje regiona Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Grčku. U novom pogonu u Kragujevcu zaposleno je četrdesetak, uglavnom mladih visokoobrazovanih stručnjaka. Katarina Bogojev završila je Poljoprivredni fakultet na smeru Tehnologija prehrambenih biljnih proizvoda. U ovoj kompaniji počela je da radi kao tehnolog kontrole kvaliteta, a sada je već šef proizvodnje na liniji za tost. Ja mislim, iz mog iskustva, da se znanje ceni i da vredi. Što se tiče završenog fakulteta to je to – ono što sam završila to sada radim. Očekivanja su se ostvarila tako da sam ja zadovoljna, rekla je Katarina.

Slovenački tost u Kragujevcu, investicija od 10 miliona evraSlovenačka kompanija "Don Don" u prvu fabriku za proizvodnju tosta u Kragujevcu uložila je 10 miliona evra. Tost koji prave bez aditiva, osim u Sloveniji i Srbiji, plasiraće i u zemlje regiona Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Grčku. U novom pogonu u Kragujevcu zaposleno je četrdesetak, uglavnom mladih visokoobrazovanih stručnjaka.

Katarina Bogojev završila je Poljoprivredni fakultet na smeru Tehnologija prehrambenih biljnih proizvoda. U ovoj kompaniji počela je da radi kao tehnolog kontrole kvaliteta, a sada je već šef proizvodnje na liniji za tost.

"Ja mislim, iz mog iskustva, da se znanje ceni i da vredi. Što se tiče završenog fakulteta to je to – ono što sam završila to sada radim. Očekivanja su se ostvarila tako da sam ja zadovoljna", rekla je Katarina.

U Fabriku tosta u Kragujevcu slovenačka kompanija uložila je 10 miliona evra, u izgradnji i opremanju učestvovale su firme iz Srbije i inostranstva.

Reč je o modernoj, robotizovanoj opremi i novoj tehnologiji proizvodnje hleba. Novina je takozvana čista soba u kojoj se pakuje tost.

"Mi smo tu pioniri u proizvodnji u pekarstvu u Srbiji. Atmosfera je kontrolisana, vazduh se filtrira šest puta u toku sata gde prolazi preko membranskih filtera koji zadržavaju spore, plesni i bakterie i to upravo garantuje trajnost proizvoda bez upotrebe hemijskih konzervanasa", objašnjava regionalni direktor proizvodnje Čedomir Brkić.

Slovenačka kompanija deset godina posluje u Srbiji. Ne koristi državne subvencije već sopstveni kapital, skandinavske fondove i povoljne kredite u Srbiji, koji ne prelaze dva i po odsto.

"Ako je kompanija dobrih boniteta mislim da u regiji više nema velikih razlika u ceni novca tako da naša kompanija deluje i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji i tu nemamo više velikih razlika u ceni novca", rekao je generalni direktor kompanije Aleš Mozetić.

U narednom periodu slovenačka kompanija planira ulaganja od 50 miliona evra u podizanje pogona za proizvodnju zamrznutog testa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik