Potpisana 4 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte vrijedne 379,6 milijuna kuna

Bez autora
Sep 18 2017

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić potpisao je ugovore o dodjeli 322,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za 4 projekta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada te Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu. Ukupna vrijednost 4 projekta je 379,6 milijuna kuna, a sufinanciraju se s 85% EU sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Projekti će značajno doprinijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske kao države članice Europske unije u područjima poboljšanja kvalitete zraka te zaštite prirode i bioraznolikosti.

Potpisana 4 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte vrijedne 379,6 milijuna kunaMinistar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić potpisao je ugovore o dodjeli 322,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za 4 projekta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada te Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu.

Ukupna vrijednost 4 projekta je 379,6 milijuna kuna, a sufinanciraju se s 85% EU sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Projekti će značajno doprinijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske kao države članice Europske unije u područjima poboljšanja kvalitete zraka te zaštite prirode i bioraznolikosti.

Projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje „Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve“, ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna, rezultirat će uspostavom nacionalnog referentnog laboratorija za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve (NCPS). Uz laboratorij, unaprijedit će se informacijski sustav zaštite okoliša i uspostaviti baza podataka o emisijama onečišćujućih tvari u zrak iz sektora NCPS.

Državni hidrometeorološki zavod uz potporu Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada provest će strateški projekt„Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka“ – AIRQ ukupne vrijednosti 125 milijuna kuna. Kroz projekt će se provesti nadogradnja i modernizacija mjernih postaja državne mreže za praćenje kvalitete zraka, uspostava sustava za modeliranje kvalitete zraka te izrada modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari, uz unaprjeđenje laboratorija DHMZ-a i IMI-ja. Projektom će se unaprijediti sustav upravljanja i praćenja kvalitete zraka radi postizanja učinkovite kontrole i upravljanja kvalitetom zraka u urbanim sredinama, zonama i aglomeracijama.

Projektom Ministarstva zaštite okoliša i energetike „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta“vrijednosti 11 milijuna kuna, doprinijeti će se razvoju sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta (IAS) kroz izradu Akcijskih planova i Planova upravljanja IAS, radi kontrole i ublažavanja njihovog štetnog utjecaja na autohtone vrste i staništa. Tijekom provedbe projekta ojačat će se kapaciteti djelatnika u sustavu službenih kontrola IAS kroz Program edukacija i izradu Priručnika o prepoznavanju i postupanju s IAS.

Strateški projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, ukupne vrijednosti 186 milijuna kuna, provest će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zajedno s partnerom Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu. Projekt će rezultirati izradom konačnih nacrta Planova upravljanja područjima ekološke mreže Natura 2000 i Programa zaštite šuma čime će se stvoriti preduvjeti za upravljanje najmanje 40% površine ekološke mreže Natura 2000 u Republici Hrvatskoj. Dodatno, provest će se prikupljanje podataka na terenu o nedovoljno poznatim vrstama i stanišnim tipovima kako bi se definirali ciljevi i odgovarajuće mjere njihova očuvanja. Kako bi se povećala prepoznatljivost ekološke mreže Natura 2000 među građanima Hrvatske, predviđeno je provođenje sveobuhvatnih komunikacijskih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik