Nemačka izdvojila 40 miliona evra bespovratne pomoći za Srbiju

Bez autora
Sep 19 2017

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Nemačka za 2017. godinu izdvojila 40 miliona evra bespovratne pomoći za Srbiju, istakavši da je ta zemlja naš najveći bilateralni donator u poslednjih 15 godina sa 1,7 milijardi evra. Zapisnik o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade SR Nemačke potpisali su, pored Joksimović, i ministar finansija Dušan Vujović i načelnik Odseka za Jugoistočnu Evropu, Istočnu Evropu i Južni Kavkaz u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke Dirk Šatšnajder. Joksimović je rekla da će pomenutim sredstvima biti finansirani oni projekti koji građanima donose konkretnu korist, uz napomenu da su evropske integracije mehanizam regionalnog i lokalnog razvoja. Ona je navela da će biti podržani projekti kao što su uvođenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, bolnicama i zgradama, širenje kanalizacionih mreža, što je veoma važno za neke od lokalnih samouprava, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća.

Nemačka izdvojila 40 miliona evra bespovratne pomoći za SrbijuMinistar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Nemačka za 2017. godinu izdvojila 40 miliona evra bespovratne pomoći za Srbiju, istakavši da je ta zemlja naš najveći bilateralni donator u poslednjih 15 godina sa 1,7 milijardi evra.

Zapisnik o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade SR Nemačke potpisali su, pored Joksimović, i ministar finansija Dušan Vujović i načelnik Odseka za Jugoistočnu Evropu, Istočnu Evropu i Južni Kavkaz u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke Dirk Šatšnajder.

Joksimović je rekla da će pomenutim sredstvima biti finansirani oni projekti koji građanima donose konkretnu korist, uz napomenu da su evropske integracije mehanizam regionalnog i lokalnog razvoja.

Ona je navela da će biti podržani projekti kao što su uvođenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, bolnicama i zgradama, širenje kanalizacionih mreža, što je veoma važno za neke od lokalnih samouprava, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća. 

Prema njenim rečima, sve su to vrlo konkretne stvari koje bi građani trebalo da osete u procesu evropskih integracija.

Joksimović je istakla da će se razumeti pun smisao puta Srbije ka EU i evropskih integracija kada se to sve uradi uz pomoć partnera iz EU, a posebno Nemačke, sa kojom Srbija ima izuzetnu saradnju.

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman poručio je da će Nemačka i dalje biti pouzdan partner Srbiji na putu ka EU, istakavši da ga veoma raduje potpisivanje Zapisnika u Vladi Srbije o bilateralnoj saradnji.

Ditman je rekao da Srbija i Nemačka imaju veoma tesnu i blisku saradnju, i napomenuo da je Nemačka izdvojila 1,7 milijardi evra za Srbiju u okviru bilateralne saradnje.

Ambasador je, govoreći o projektima koji će biti finansirani u Srbiji, a za koje je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, rekao da će biti pružena podrška u svim relevatnim oblastima gde se sprovode reforme.

Šatšnajder je ukazao na to da će se finansirati projekti podrške Srbije na putu ka Evropskoj uniji i održiv rast privrede i zapošljavanja.

Od ukupno 40 miliona evra, 17 miliona odlazi na projekte održivog ekonomskog razvoja, 14 miliona za vladavinu prava, a za oblast zaštite životne sredine biće izdvojeno šest miliona evra, dodao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik