Osam zanimljivih činjenica o Malti

Bez autora
Sep 20 2017

Malta je mala ostrvska država smeštena u Sredozemnom moru, te sa nešto manje od pola miliona stanovnika predstavlja jednu od najgušće naseljenih država na svetu. Ova zemlja ima veoma dugu i bogatu istoriju. Zbog svog strateškog položaja, Maltom su u prošlosti vladale mnoge sile kao što su Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci.Ipak, čini se da su najveći trag ostavili upravo Britanci, koji su Maltom vladali više od jednog veka. Na današnji dan, 1964. godine Malta je konačno stekla svoju nezavisnost. Zbog toga vam u nastavku donosimo nekoliko interesantnih činjenica o ovoj šarmantnoj ostrvskoj zemlji za koje verujemo da do sada niste znali...

Osam zanimljivih činjenica o MaltiMalta je mala ostrvska država smeštena u Sredozemnom moru, te sa nešto manje od pola miliona stanovnika predstavlja jednu od najgušće naseljenih država na svetu. Ova zemlja ima veoma dugu i bogatu istoriju. Zbog svog strateškog položaja, Maltom su u prošlosti vladale mnoge sile kao što su Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci. Ipak, čini se da su najveći trag ostavili upravo Britanci, koji su Maltom vladali više od jednog veka. Na današnji dan, 1964. godine Malta je konačno stekla svoju nezavisnost.

Zbog toga vam u nastavku donosimo nekoliko interesantnih činjenica o ovoj šarmantnoj ostrvskoj zemlji za koje verujemo da do sada niste znali.

1. Službeni jezici Malte su malteški i engleski

S obzirom na dugu vladavinu Britanaca na ovim prostorima, ne čudi zbog čega je engleski jezik zvaničan službeni jezik na Malti. Međutim, ono što je interesantno jeste da veliki broj studenata i generalno mladih ljudi koji dolaze na ovo ostrvo kako bi usavršavali svoje znanje engleskog, s obzirom da se on može čuti u svakom delu zemlje. Pored engleskog i maltežanskog, veoma je zastupljen i italijanski, budući da je bio službeni jezik do 1934. godine.

2. Malta je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu

Ukupna površina Malte iznosi 316 kvadratnih kilometara i sastoji se od nekoliko ostrva od kojih su samo tri naseljena: Gozo, Komino i Malta. Međutim, s obzirom na svoju površinu, Malta sa manje od pola miliona stanovnika predstavlja jednu od najgušće naseljenih zemalja na svetu sa 1262 stanovnika po kvadratnom kilometru.

3. Valeta ima najveći broj istorijskih spomenika po kvadratnom kilometru

Prestonica Malte, Valeta, predstavlja jedno od nekoliko mesta na svetu koje prema UNESCO-vim podacima poseduje najveći broj istorijskih spomenika po kvadratnom kilometru. S obzirom da su se na prostorima ove zemlje vekovima smenjivale brojne civilizacije, svaka od njih je ostavila svoj pečat na Malti, te su danas turisti širom sveta u prilici da posete pregršt lokaliteta stacioniranih širom Malte.

4. Malta – „Mali London“

Pored toga što je engleski jezik dominantan u ovoj zemlji, Maltežani su zadržali još neke navike i običaje iz perioda vladavine Britanaca. Pa se tako na primer na Malti i dalje vozi levom stranom, baš kao i u Britaniji. Takođe, na Malti možemo videti i pregršt telefonskih govornica, koje predstavljaju simbol Londona. Osim toga, do pre nekoliko godina javni prevoz na Malti se obavljao starim narandžastim autobusima koji su isti zadatak u prošlosti obaljali u britanskoj prestonici.

5. Na Malti su snimljeni najpoznatiji svetski filmovi

Prema nekim podacima, na Malti su do danas snimljena 103 filma različitih svetskih produkcija, te je ugledni časopis London Times je pre nekoliko godina ovu zemlju nazvao „Mediteranskim filmskim Hollywoodom“. Među najpoznatijim ostvarenjima koja su snimljena na Malti izdvajaju se „blockbusteri“ poput Troje, Gladijatora, Kapetana Filisa, Grofa Monte Cristo. Osim toga, na brojnim malteškim lokacijama snimljene su i scene trenutno najpoznatije svetske serije „Igra prestola“.

6. Na Malti se nalazi 365 crkava

Malta je izraženo katolička zemlja. Prema procenama oko 98% stanovništva Malte čine rimokatolici, zbog čega je ovo zemlja sa skoro najvećim udelom katolika u ukupnom stanovništvu. Hrišćanstvo je na Maltu doneo apostol Pavle, koji je upravo na ovom ostrvu doživeo brodolom. Iako je zemlja veoma male površine u njoj se nalazi čak 365 crkava. Među najpoznatijima je definitivno katedrala Sent Džordža iz 16. veka, koju su izgradili Malteški vitezovi, koji su nekoliko vekova vladali ovim mestom.

7. Simbol Malte urušen u oluji

Čuveni Azurni prozor na ostrvu Gozo, jedan od najpoznatijih simbola Malte, srušio je olujni vetar u martu ove godine. Radi o ogromnoj steni u obliku luka koja je nedavno bila oštećena prirodnom korozijom, pa su lokalne vlasti pokušale da spreče njeno urušavanje tako što su uvele novčanu kaznu za one koji pokušaju da se na nju popnu. Međutim, priroda je odlučila drugačije. Ova čuvena turistička atrakcija, nastala pre nekoliko hiljada godina, pored toga što je privlačila ogroman broj turista, pojavljivala se i u nekoliko filmova i muzičkih spotova, kao i u seriji „Igra prestola“.

8. Na Malti se nalazi selo mornara Popaja

U zalivu Ankor na severozapadu Malte nalazi se jedna od sve popularnijih turističkih atrakcija na Mediteranu, a u pitanju je selo čuvenog junaka iz crtanog filma – mornara Popaja. Naime, Popajevo selo napravljeno je za potrebe snimanja filma o ovom junaku, a danas predstavlja jednu od omijenih atrakcija Malte i muzej na otvorenom. Iako film nije doživeo komercijalni uspeh, filmska ekipa je iza sebe ostavila atraktivno zdanje koje su lokalci uredili na jako kreativan način i kreirali turističku ponudu. U selu se nalazi 19 autentičnih kućica, muzeji, igraonice, plaža, te je idealno za celodnevno porodično uživanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik