Početak programa prekvalifikacije žena u IKT

Bez autora
Sep 21 2017

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da su programi prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u IKT-u, jedna od važnih mera Strategije razvoja IT industrije za podizanje kadrova u tom sektoru. Prilikom dodele rešenja kandidatkinjama za program prekvalifikacija koji sprovodi Udruženje građana „Lokalna samoorganizacija“, u saradnji sa opštinom Savski venac, državni sekretar je istakla da je u pitanju jedan od devet projekata koji su podržani na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovi projekti, za koje je izdvojeno ukupno 14.800.000 dinara, takođe treba da doprinesu i ekonomskom osnaživanju žena i podsticanju rodne ravnopravnosti u IKT sektoru, gde je kod nas, kao i u Evropi, zastupljeno svega 20 odsto pripadnica lepšeg pola, podsetila je Matić, navodeći da će u prvom ciklusu ovih programa biti obučeno 220 IT dama, ali da je planirano proširenje platforme.

Početak programa prekvalifikacije žena u IKTDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da su programi prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u IKT-u, jedna od važnih mera Strategije razvoja IT industrije za podizanje kadrova u tom sektoru.

Prilikom dodele rešenja kandidatkinjama za program prekvalifikacija koji sprovodi Udruženje građana „Lokalna samoorganizacija“, u saradnji sa opštinom Savski venac, državni sekretar je istakla da je u pitanju jedan od devet projekata koji su podržani na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ovi projekti, za koje je izdvojeno ukupno 14.800.000 dinara, takođe treba da doprinesu i ekonomskom osnaživanju žena i podsticanju rodne ravnopravnosti u IKT sektoru, gde je kod nas, kao i u Evropi, zastupljeno svega 20 odsto pripadnica lepšeg pola“, podsetila je Matić, navodeći da će u prvom ciklusu ovih programa biti obučeno 220 IT dama, ali da je planirano proširenje platforme.

U svečanoj sali opštine Savski venac kandidatkinje je pozdravila i predsednica te opštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, Irena Vujović.

Na projekat Udruženja „Lokalne samoorganizacije“ prijavilo se 345 zainteresovanih, od koji je odabrano 160 kandidatkinja koje će polagati inicijalni test za obuke. Najveći broj kandidatkinja je starosti od 37 do 47 godina. Program traje šest meseci i sadrži PHP, MySQL, JavaScript, HTML5 i CSS obuke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik