Dualno obrazovanje donosi preduzetničko razmišljanje

Bez autora
Sep 24 2017

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Gabrijela Grujić ukazala je danas na značaj podrške Vlade Srbije za uvođenje dualnog obrazovanja, poručivši da je najvažnije da mladi ostanu u našoj zemlji. Grujić je uoči otvaranja Karavana obrazovanja „Duh mladosti“ u Subotici istakla da se ova opština ove godine opredelila za nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja u saradnji sa 20 kompanija. Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić najavio je rad na kreiranju nacionalnog modela studentske prakse, i podvukao da je obrazovanje strateški prioritet Vlade. Karavan "Duh mladosti" obilazi 35 gradova širom Srbije sa samo jednom idejom – da mladim ljudima pošalje jasnu poruku da njihova perspektiva jeste da ostanu u Srbiji, da grade svoju budućnost i budućnost svojih porodica, istakao je on.

Dualno obrazovanje donosi preduzetničko razmišljanjePomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Gabrijela Grujić ukazala je danas na značaj podrške Vlade Srbije za uvođenje dualnog obrazovanja, poručivši da je najvažnije da mladi ostanu u našoj zemlji.

Grujić je uoči otvaranja Karavana obrazovanja „Duh mladosti“ u Subotici istakla da se ova opština ove godine opredelila za nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja u saradnji sa 20 kompanija. 

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić najavio je rad na kreiranju nacionalnog modela studentske prakse, i podvukao da je obrazovanje strateški prioritet Vlade.

Karavan "Duh mladosti" obilazi 35 gradova širom Srbije sa samo jednom idejom – da mladim ljudima pošalje jasnu poruku da njihova perspektiva jeste da ostanu u Srbiji, da grade svoju budućnost i budućnost svojih porodica, istakao je on.

Ono što je važno za naše studente, i one koji će to postati, jeste da resorno ministarstvo priprema projekat pod nazivom „Moj grad, moj izbor, moja karijera“, kojim ćemo koncept studentskih praksi podići na novi nivo sa idejom da mladim ljudima obezbedimo da prva radna iskustva steknu već tokom studija, objasnio je Džamić.

Predsednik Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da dualno obrazovanje donosi preduzetnički način razmišljanja, čime mladi stiču samopouzdanje, kreativnost i društvenu odgovornost, što im povećava šanse da nakon završetka školovanja pokrenu i stvore nova radna mesta. 

Prema njenim rečima, ovim karavanom ste na najbolji način pokazali da ste zainteresovani za svoju budućnost i budućnost društva i države u kojoj živite i gde se školujete. 

Srbija je pokazala da prepoznaje važnu ulogu koju imaju mladi u našem društvu, a na nama starijima je da pokažemo i ukažemo poverenje, da vam pružimo podršku, da saslušamo vaše ideje i da negujemo sa pažnjom vašu kreativnost, koja je važna za dalji razvoj našeg društva, istakla je Gojković.

Direktor Sektora za edukaciju Privredne Komore Srbije Mirjana Kovačević ukazala je na to da su obrazovanje i obrazovni kadar jedan od najvažnijih interesa ne samo privrede, već i društva uopšte.

Dualni model stručnog obrazovanja predstavlja priliku da se uključe privrednici i podele iskustva i saznanja sa mladima, navela je ona i dodala da će to omogućiti mladima da rade ono što vole i vole ono što rade. 

Subotica je jedan od pionira uvođenja dualnog obrazovanja i zadovoljstvo nam je što već dugo sarađujemo sa školama i privrednicima ovde i zastupamo njihove interese, rekla je Kovačević.

Promoter sportskih aktivnosti na Karavanu Davor Štefanek pozvao je mlade iz Subotice da se oprobaju u zgib zoni, neguju sportski duh i ostanu u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika Subotice Timea Korvat istakla je da će kroz ovaj okvir mladi konačno moći da krenu u bolju budućnost i da će oni nakon završetka školovanja moći da nađu zaposlenje u svom gradu. 

Školovanje sa naglaskom na praksi, saradnja obrazovnih institucija sa privredom u Subotici su neke od prednosti dualnog obrazovanja za koje se nadamo da će našim mladima doneti brže i lakše zaposlenje, poručila je Korvat.

Predsednik borda direktora omladinske organizacije „Duh mladih“ Miloš Obradović pozdravio prisutne u ime 200 ljudi koji organizuju projekat Karavan „Duh mladosti“. 

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3x3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik