Srbija na listi Globalnog indeksa konkurentnosti napredovala za 12 mesta

Bez autora
Sep 27 2017

Po Globalnom indeksu konkurentnosti za 2017. godinu Svetskog ekonomskog foruma Srbija je zauzela 78. mesto od 137 zemalja i tako napredovala za 12 mesta.Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) objavili su, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića, rezultate Globalnog indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma koji je najpoznatiji i najviše korišćeni indeks konkurentnosti na globalnom nivou i značajan pokazatelj globalne pozicije neke zemlje u svetu.

Srbija na listi Globalnog indeksa konkurentnosti napredovala za 12 mestaPo Globalnom indeksu konkurentnosti za 2017. godinu Svetskog ekonomskog foruma Srbija je zauzela 78. mesto od 137 zemalja i tako napredovala za 12 mesta.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) objavili su, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića, rezultate Globalnog indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma koji je najpoznatiji i najviše korišćeni indeks konkurentnosti na globalnom nivou i značajan pokazatelj globalne pozicije neke zemlje u svetu. Vrednost indeksa Srbije iznosi 4,14 i to je najbolji rezultat od 2010. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da u srpskoj privredi nema elemenata recesije i istakao da će privredni rast naredne godine biti između 3,5 i četiri odsto.

Komentarišući napredak Srbije za 12 mesta na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Vujović je istakao da smo napravili progres u mnogim oblastima.

"Nemamo inflaciju kao problem i markoekonomski pokazatelji će biti još bolji. Ove godine smo imali planirani privedni rast od 3 odsto, pa smo ga smanjili na 2,3 odsto posle razgovora sa MMF, zbog loše situacije u poljoprivredi i energetskom sektoru usled suše. Ostajemo na tome da je prognoza za ovu godinu 2,3 odsto, ali to će biti kompenzovano u 2018", naveo je Vujović. On je naglasio da ćemo u 2018. imati rast između 3,5 i 4 odsto, a narednih godina da bi mogli da imamo i rast od 5 i 6 odsto.

Naveo je da Globalni indeks konkurentnosti malo kasni, na primer, u markoekonomskim pokazateljima. On je istakao da su uzeti rezultati sa kraja prošle godine za učešće javnog duga u BDP-u koji je iznosio 74,1 odsto, dok je sada ispod 64 odsto. "U sledećoj evaluaciji bićemo znatno bolji i očekujem da ćemo napredovati za dvadesetak mesta."

Kada je o kreditnom rejtingu reč, ministar je rekao da je Mudis povećao rejting Srbiji pre oko sedam meseci, dok su ostale agencije ostale na istom rejtingu za Srbiju u prethodne tri godine. Objasnio je da je naša kreditna marža sada 1,3 odsto, što je četiri puta bolje nego 2014. kada je bila pet odsto i da Srbija premašuje po performansama percepcije kreditnih agencije. Vujović očekuje da će agencije uskoro poboljšati kreditni rejting Srbije.

Ministar je naglasio i da je Srbija u prvih osam meseci ostvarila 80,4 milijarde dinara suficita, što je za oko milijardu evra bolje u odnosu na plan koji je dogovoren sa MMF-om. "To je zato što smo projekcije radili dosta konzervativno", dodao je ministar. On je podsetio da je ranije deficit smanjen sa 1,7 odsto na 1,1 odsto i dodao da je sve to ostvareno merama na strani prihoda i rashoda. Tako su na strani rashoda ostvarene uštede od između 17 ili 18 milijardi dinara, istakao je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik