Novim zakonom do nižih troškova i efikasnijeg poslovanja

Bez autora
Oct 01 2017

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede u Vladi Republike Srbije Dušan Vučković izjavio je danas da će izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima privredi biti omogućeno jeftinije i efikasnije poslovanje.Vučković je na okruglom stolu u Novom Sadu koji su, u okviru javne rasprave o nacrtu tog zakona, organizovali Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije, istakao da se najznačajnije izmene odnose na detaljno uređenje instituta prinudne likvidacije.

Novim zakonom do nižih troškova i efikasnijeg poslovanjaVršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede u Vladi Republike Srbije Dušan Vučković izjavio je danas da će izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima privredi biti omogućeno jeftinije i efikasnije poslovanje.

Vučković je na okruglom stolu u Novom Sadu koji su, u okviru javne rasprave o nacrtu tog zakona, organizovali Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije, istakao da se najznačajnije izmene odnose na detaljno uređenje instituta prinudne likvidacije.

Prema njegovim rečima, najbitnije promene tiču se i uređenja postupka smanjenja osnovnog kapitala kod društva s ograničenom odgovornošću, ali i prinudnog otkupa i prava na prodaju akcija.

On je, kao značajno sa aspekta troška i efikasnosti, naveo i uvođenje elektronskog potpisa koji zamenjuje potpis na osnivačkom aktu, odnosno, overu potpisa, kao i uvođenje elektronske adrese za prijem pošte.

Imali smo obavezu po pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 6 – Pravo privrednih društava, da se usaglasimo sa dve uredbe i jednom direktivom EU koja je iz oblasti korporativnog upravljanja, objasnio je Vučković.

Reč je, kako je precizirao, o Uredbi o evropskom društvu, Uredbi o evropsko-ekonomskoj interesnoj grupaciji i direktivi koja je vezana za prekogranično pripajanje i spajanje društava kapitala.

Osnovni cilj jeste da se novim zakonskim rešenjem, usklađenim sa pravnim tekovinama EU, prevaziđu problemi primene nekih odredaba postojećeg propisa, pojednostavi i unapredi poslovanje privrede, podvukao je Vučković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik