Banka na korak od napuštanja BG berze

Bez autora
Oct 02 2017

Proteklih pet trgovačkih dana nastavljeno je lagano klizanje domaćeg tržišta akcija, ali se reperni indeks zadržao na pozitivnoj teritoriji u tekućoj godini. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 2,1 milijardu dinara (17,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,6 odsto na 720,8 poena. Najprometnija akcija bio je beogradski Halkbank (CCNB) koji je nedelju okončao na ceni od 10.400 dinara uz realizaciju od 63,5 miliona dinara. Protekle sedmice je završena ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika, koji će biti u prilici da otkupi akcije i od preostalih akcionara s obzirom da je premašio prag od 90 odsto vlasništva.

Banka na korak od napuštanja BG berzeProteklih pet trgovačkih dana nastavljeno je lagano klizanje domaćeg tržišta akcija, ali se reperni indeks zadržao na pozitivnoj teritoriji u tekućoj godini.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 2,1 milijardu dinara (17,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,6 odsto na 720,8 poena.

Najprometnija akcija bio je beogradski Halkbank (CCNB) koji je nedelju okončao na ceni od 10.400 dinara uz realizaciju od 63,5 miliona dinara. Protekle sedmice je završena ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika, koji će biti u prilici da otkupi akcije i od preostalih akcionara s obzirom da je premašio prag od 90 odsto vlasništva.

Turski Halkbank uspeo je u javnoj ponudi da prikupi 3,36 odsto od ukupnog broja akcija, po ceni od 10.000 dinara po komadu uprkos kontinuiranoj tražnji na tržištu na višim nivoima. Većinski vlasnik u bivšoj Čačanskoj banci sada poseduje 90,12 odsto vlasništva, nakon što je u leto 2015. preuzeo kontrolni paket od skoro 77 odsto, plativši državi i međunarodnim finansijskim institucijama 10,1 milion evra.

Komercijalna banka (KMBN), u nedelji u kojoj je ostala bez predsednika izvršnog odbora, beležila je pojačani pritisak na strani ponude, ali je tek neznatno pala na 1.910 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 6,6 miliona dinara.

Među prometnije akcije svrstao se i Messer Tehnogas (TGAS) koji je gro prošlonedeljne realizacije od 5,4 miliona dinara zabeležio na nivou od 12.400 dinara. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) zabeležilo je pad od 4,9 odsto na 5.137 dinara uz promet od 5,1 milion dinara, svega dve nedelje nakon što je dostiglo nivo od 5.500 dinara na informaciju da je kompanija ugovorila veliki posao vredan 95 miliona evra.

Tradicionalno najprometnije akcije, u kojima i domaći građani imaju značajno učešće, Naftna industrija Srbije (NIIS) i Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) zabeležili su jednu od skromnijih trgovačkih sedmica. NIS je protekle nedelje stagnirao na nivou od 673 dinara uz realizaciju od 4,6 miliona dinara, dok je Aerodrom registrovao promet od svega milion dinara uglavnom oko nivoa od 1.350 dinara.

Ova kompanija je izvestila krajem prošle sedmice da je u prvih osam meseci nastavila uzlazni poslovni trend, zabeleživši neto profit od 2,4 milijarde dinara što je rast od deset odsto u odnosu na isti period lani. Neveliki promet od 4,1 milion dinara zabeležio je i građevinar Energoprojekt holding (ENHL), uglavnom na već duže vreme ustaljenoj ceni od 1.220 dinara.

Snažan rast nafte i američkih akcija u 3Q

Akcije na Njujorškoj berzi okončale su proteklu sedmicu na novim rekordima, potpomognute rastom tehnološkog sektora. Dow Jones je dodao 0,1 odsto, i završio sedmicu na 22.405,1 poena, indeks S&P 500 je porastao 0,4 odsto na 2.519,4 poena, dok je Nasdaq skočio 0,7 odsto na nepunih 6.496 poena.

Tokom septembra, S&P i Dow su porasli oko dva odsto, dok je Nasdaq dobio na vrednosti oko jedan procenat. Prosečna dnevna oscilacija S&P-a u prošlom mesecu bila je 0,4 odsto, što je najmanje volatilan septembar u istoriji. U trećem kvartalu Dow je skočio 4,9 odsto, S&P je dobio na vrednosti skoro četiri odsto, dok je Nasdaq porastao 5,8 odsto. IT je bio najbolji sektor u periodu jul-septembar sa rastom od 8,3 odsto, dok je sektor osnovnih potrošnih dobara jedini završio treće tromesečje u minusu.

I evropske akcije proteklu sedmicu završile su u plusu od oko jedan procenat, mereno indeksom STOXX 600, dok su na kvartalnom nivou ojačale svega dva odsto, pre svega usled jačanja evra. Cena sirove nafte nije mnogo oscilirala u petak, ali je na mesečnom i kvartalnom nivou zabeležila velike dobitke. Američka nafta tipa WTI zatvorila je trgovanje u petak u blagom plusu na 51,67 dolara po barelu, dok je protekla sedmica donela njen četvrti uzastopni nedeljni rast. Na kvartalnom nivou registrovan je skok od 12 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik