Pad prometa na „Produktnoj berzi“

Bez autora
Oct 08 2017

Prva nedelja oktobra na „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba. Žetva soje i kukuruza je na samom kraju, a kišni vremenski uslovi će usporiti okončanje žetve. Obzirom da je većina površina požnjevena dobili smo jasniju sliku o prinosima ovogodišnjeg roda koji su uticali na cenu uljarica i žitarica. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.775 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 44.640.000 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je manji za 24,06 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,86 odsto. Cena kukuruza nije značajno oscilirala u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Cena žutog zrna početkom nedelje se kretala od 16,80 dinara bez PDV-a, da bi poslednjeg dana u nedelji iznosila 17,50 dinara bez PDV-a što ipak predstavlja značajan cenovni rast. Ponderisana cena za ovu sedmicu je iznosila je 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,92 dinara po kilogramu sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,18 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Pad prometa na „Produktnoj berzi“Prva nedelja oktobra na „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba. Žetva soje i kukuruza je na samom kraju, a kišni vremenski uslovi će usporiti okončanje žetve. Obzirom da je većina površina požnjevena dobili smo jasniju sliku o prinosima ovogodišnjeg roda koji su uticali na cenu uljarica i žitarica.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.775 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 44.640.000 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je manji za 24,06 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,86 odsto.

Cena kukuruza nije značajno oscilirala u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Cena žutog zrna početkom nedelje se kretala od 16,80 dinara bez PDV-a, da bi poslednjeg dana u nedelji iznosila 17,50 dinara bez PDV-a što ipak predstavlja značajan cenovni rast. Ponderisana cena za ovu sedmicu je iznosila je 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,92 dinara po kilogramu sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,18 odsto  u odnosu na prethodnu nedelju.

Pšenica sa proteinom od 12,5% je trgovana na „Produktnoj berzi“ po nešto višim cenama (18,30 dinara po kilogramu bez PDV-a) u odnosu na cenu pšenice SRPS kvaliteta (17,50 do 18,00 dinara po kilogramu bez PDV-a). Ponderisana cena za pšenice je iznosila 18,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,82 dinara po kilogramu sa PDV-om), što predstavlja cenovni rast od 0,41 odsto  u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena soje je zabeležila blagi rast u odnosu na prethodnu nedelju. Ova uljarica tokom čitave nedelje se održavala na stabilnom cenovnom nivou bez značajnih oscilacija. Ponderisana cena zrna soje iznosila je 50,00 dinara po kilogramu bez PDV-a (55,00 dinara po kilogramu sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,83 odsto  u odnosu na prethodnu nedelju.

Vrednost berzanskog indeksa poslednjeg dana trgovanja ove nedelje iznosila je 209,78 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik