Podbacio rod suncokreta – da li će ulje poskupeti?

Bez autora
Oct 15 2017

Žetva suncokreta u Srbiji je završena. Za razliku od prošle godine, kada je proizvedeno 720.000 tona te uljarice, ove godine rod je manji za 100.000 tona. Silosi su napunjeni, prerada protiče bez problema a obezbeđene su i dovoljne količine ovogodišnjeg roda suncokreta i pored teške proizvodne godine zbog dugotrajne suše. Očekujemo ukupne količine od 90.000 tona i iz toga možemo dobiti oko 36.000 tona sirovog suncokretovog ulja. U odnosu na sušu ove godine kvalitet je zadovoljavajući, navodi Zlatko Konjuh, direktor sirovinskog sektora fabrike ulja u Novoj Crnji. Prosečna porodica u Srbiji mesečno potroši četiri litre ulja, a da li se sa novim rodom mogu očekivati i nove cene?

Podbacio rod suncokreta – da li će ulje poskupeti?Žetva suncokreta u Srbiji je završena. Za razliku od prošle godine, kada je proizvedeno 720.000 tona te uljarice, ove godine rod je manji za 100.000 tona.

Silosi su napunjeni, prerada protiče bez problema a obezbeđene su i dovoljne količine ovogodišnjeg roda suncokreta i pored teške proizvodne godine zbog dugotrajne suše.

"Očekujemo ukupne količine od 90.000 tona i iz toga možemo dobiti oko 36.000 tona sirovog suncokretovog ulja. U odnosu na sušu ove godine kvalitet je zadovoljavajući", navodi Zlatko Konjuh, direktor sirovinskog sektora fabrike ulja u Novoj Crnji.

Prosečna porodica u Srbiji mesečno potroši četiri litre ulja, a da li se sa novim rodom mogu očekivati i nove cene?

"Za novu sezonu 2017. cena sirovine porasla je za 10 do 15 odsto pa ćemo u skladu sa tim vršiti i nastojanja da cenu rafinisanog ulja uskladimo sa nabavnom cenom sirovine, što znači da u narednom periodu možemo očekivati poskupljenje od 10 do 15 odsto", objašnjava Branislav Obradović, generalni direktor fabrike ulja "Banat" u Novoj Crnji.

Komentarišući potpisani sporazum sa Turskom navodi da će "Banat" izvesti deo tržišnih viškova po povoljnim cenama.

"Mi ćemo izvesti deo tržišnih viškova po povoljnim cenama a proizvođači suncokreta će u tom smislu biti zainteresovaniji da povećaju setvene površine", navodi Obradović.

Trenutna cena suncokreta na berzi u Budimpešti je 307 evra po toni dok je kod nas akontna cena 300 evra, što je tek malo više u odnosu na prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik