Podrška države osnaživanju žena na selu

Bez autora
Oct 17 2017

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović i pomoćnik ministra Nina Mitić posetile su Zrenjanin i Žitište povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena.Božović i Mitić su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave preduzetništvom, a potom razgovarale sa ženama sa teritorije Žitišta na tribini organizovanoj u tom mestu. Obilasku su prisustvovali i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Stojanka Lekić. Božović je tom prilikom istakla da Vlada želi da pošalje poruku da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte, kao i ženama na selu i njihovom ekonomskom osnaživanju.

Podrška države osnaživanju žena na seluDržavni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović i pomoćnik ministra Nina Mitić posetile su Zrenjanin i Žitište povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena.

Božović i Mitić su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave preduzetništvom, a potom razgovarale sa ženama sa teritorije Žitišta na tribini organizovanoj u tom mestu.

Obilasku su prisustvovali i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Stojanka Lekić.

Božović je tom prilikom istakla da Vlada želi da pošalje poruku da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte, kao i ženama na selu i njihovom ekonomskom osnaživanju.

Ona je navela da resorno ministarstvo po prvi put ima sektor koji će se baviti samo unapređivanjem položaja žena, odnosno pitanjima rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo aktivno radi na merama i programima koji će pružati podršku ženama na selu, jer analize pokazuju da su one u najtežem položaju, i to ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Prema njenim rečima, to je posebno izraženo u ruralnim delovima zemlje, gde žena nema podršku, jer podaci pokazuju da ona vodi domaćinstvo, brine o deci, učestvuje u poljskim radovima, brine o starim roditeljima, a najmanje se pita o poslovima upravljanja i pitanjima vlasništva.

Mitić je ukazala na to da je ekonomsko jačanje žena veoma značajno, posebno onih koje su pretrpele neki vid nasilja, jer ukoliko su one ekonomski jake, nisu zavisne ni od koga, a to i jeste cilj Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti.

U skladu sa tim, ona je napomenula da je projekat SOS nacionalne linije, čije je osnivanje pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u završnoj fazi.

Ovaj projekat ima za cilj da pruži žrtvama nasilja odgovarajuće informacije i psihosocijalnu podršku, objasnila je Mitić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik