Uspešno završen remont Sumporne i Topionice

Bez autora
Nov 05 2017

"Duvaljka je "srce" Sumporne koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, od koga su do pre tri godine dve trećineišle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu. Sada se sva količina "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo, rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski. Uspešno je završen remont koji se, inače, radi jedanput godišnje. Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Remont su obavili naši ljudi, majstori uz pomoć instruktora iz "Simens"-a", rekao je on. Prema njegovim rečima, remontom su pripremljena postrojenja da narednih 12 meseci radi bez zastoja, sa vremenskim iskorišćenjem preko 98 procenata, i da mogu izvoditi projektovane parametre.

Uspešno završen remont Sumporne i Topionice"Duvaljka je "srce" Sumporne koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, od koga su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu.

"Sada se sva količina "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo", rekao je Tanjugu generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

"Uspešno je završen remont koji se, inače, radi jedanput godišnje. Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Remont su obavili naši ljudi, majstori uz pomoć instruktora iz "Simens"-a", rekao je on.

Prema njegovim rečima, remontom su pripremljena postrojenja da narednih 12 meseci radi bez zastoja, sa vremenskim iskorišćenjem preko 98 procenata, i da mogu izvoditi projektovane parametre.

On je čestitao radnicima, inženjerima, stručnim ljudima i majstorima koji su učestvovali u remontu i uspeli da ga "skrate" za dva dana - šest od predviđenih osam dana.

Čelni čovek kombinata bakra je dodao da je proizvodnja počela, postrojenje radi izuzetno dobro, punim kapacitetom, znatno bolje nego poslednjih nekoliko dana pre remonta.

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti - fleš-peć u Topionici (prezidan je svodni, krovni deo), skruber, "zakrpljeni" svi cevovodi koji su se vremenom istrošili, što je i normalno jer fabrika radi godinu dana, svi pristupni prilazi i odlazni putevi na samom postrojenju, pregledane elektroinstalacije, sve doterano na polazne parametre i spremno za rad naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik