Kako zatvoriti račun u banci?

Bez autora
Nov 05 2017

U Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa. Veliki broj tih računa nije aktivan i ne beleži promet, a banke na ime održavanja u zavisnosti od paketa naplaćuju i do par stotina dinara, kaže Dušan Uzelac sa finansijskog portala Kamatica. Dodaje da je najbolje zatvoriti sve one koji se ne koriste, jer kada nema priliva nije moguće ni povući sredstva pa račun veoma brzo odlazi u nedozvoljeni minus, a to se na evidenciji Kreditnog biroa prikazuje kao docnja zbog koje u narednom periodu nećete moći da se zadužite. Proces gašenja je i više nego jednostavan. Potrebno je da vlasnik računa sa važećom ličnom kartom ode u najbližu filijalu banke čiji račun želi da ugasi. U samoj banci podnosi se zahtev za gašenje i predaju se kartice koje su vezane za taj račun.

Kako zatvoriti račun u banci?U Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa.  „Veliki broj tih računa nije aktivan i ne beleži promet, a banke na ime održavanja u zavisnosti od paketa naplaćuju i do par stotina dinara“, kaže Dušan Uzelac sa finansijskog portala Kamatica.

Dodaje da je najbolje zatvoriti sve one koji se ne koriste, jer kada nema priliva nije moguće ni povući sredstva pa račun veoma brzo odlazi u nedozvoljeni minus, a to se na evidenciji Kreditnog biroa prikazuje kao docnja zbog koje u narednom periodu nećete moći da se zadužite.

Proces gašenja je i više nego jednostavan.

Potrebno je da vlasnik računa sa važećom ličnom kartom ode u najbližu filijalu banke čiji račun želi da ugasi. U samoj banci podnosi se zahtev za gašenje i predaju se kartice koje su vezane za taj račun.

Službenik banke izdaje zahtev za gašenje koji je potrebno popuniti, a ukoliko je bilo nekih sredstava na računu ona će biti isplaćena klijentu na licu mesta. Takođe, ukoliko postoji određeni dug potrebno je izmiriti sve obaveze, a potom popuniti zahtev.

Gašenje računa je besplatno, a kao dodatnu sigurnost da je račun ugašen, možete od bankara zatražiti potvrdu, ali ovo će vam banka naplatiti shodno važećem tarifniku oko 300 dinara.

Savet je da, jednom godišnje potpuno besplatno zatražite izveštaj kreditnog biroa i na taj način proverite da li su svi računi koje imate otvorene bez dugovanja, a ukoli liko određeni račun ne koriste duže vremenski period, iste zatvorte u što kraćem roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik