Dugalić: Manje loših kredita

Bez autora
Nov 09 2017

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da se poboljšava urednost u plaćanju svih obaveza koje građani imaju kod banaka. On je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni podaci Kreditnog biroa zaključno sa 31. oktobrom ove godine, rekao da se poboljšava urednost u plaćanju obaveza, pre svega, u plaćanju kredita. Značajno je poboljšana urednost u plaćanju kredita, kreditnih kartica i tekućih računa, istakao je Dugalić. On je rekao da se poboljšava urednost u plaćanju obaveza i kada su u pitanju kompanije, odnosno pravna lica. Dugalić je rekao da je docnja smanjena kada su u pitanju i preduzetnici i stanovništvo i naveo da je zbirni podatak za docnju u oktobru iznosio 9,6 odsto. Posle mnogo vremena taj zbirni podatak je ispod deset odsto, što je pozitivno, ocenio je Dugalić.

Dugalić: Manje loših kreditaGeneralni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da se "poboljšava urednost u plaćanju svih obaveza koje građani imaju kod banaka".

On je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni podaci Kreditnog biroa zaključno sa 31. oktobrom ove godine, rekao da se poboljšava urednost u plaćanju obaveza, pre svega, u plaćanju kredita.

"Značajno je poboljšana urednost u plaćanju kredita, kreditnih kartica i tekućih računa", istakao je Dugalić. On je rekao da se poboljšava urednost u plaćanju obaveza i kada su u pitanju kompanije, odnosno pravna lica.

Dugalić je rekao da je docnja smanjena kada su u pitanju i preduzetnici i stanovništvo i naveo da je zbirni podatak za docnju u oktobru iznosio 9,6 odsto.

"Posle mnogo vremena taj zbirni podatak je ispod deset odsto, što je pozitivno", ocenio je Dugalić.

Prema njegovim rečima, uočen je "dugoročan trend stagnacije kredita kod pravnih lica, odnosno kompanija, što ne ohrabruje".

"Kad su u pitanju krediti koje koriste građani tu je praktično stagnacija kod svih kredita, osim blagog rasta kredita za refinansiranje, ali oni nisu dominantni u strukturi ukupne kreditne zaduženosti.Tu dominiraju stambeni krediti i gotovinski, a oni su nepromenjeni u odnosu na prethodni mesec", rekao je Dugalić.

On je rekao da se, prema najnovijim podacima, nastavlja tendencija smanjivanja takozvanih loših kredita, odnosno kredita koji imaju docnju više od 60 dana, kada su u pitanju građani, i 15 dana kada je u pitanju privreda.

On je rekao da se tendencija smanjivanja loših kredita nastavlja i da je, kada je u pitanju privreda, na kraju oktobra bilo 15,3 odsto takvih kredita. On je podsetio da je pre tri, četiri godine bilo oko 26 odsto takvih kredita kod privrede i istakao da je zabeleženo značajno smanjenje loših kredita.

"Kod građana je 6,7 odsto loših kredita, a pre tri, četiri godine imali smo oko deset odsto. To je značajna promena", rekao je Dugalić. On je kao razlog za smanjivanje loših kredita kod privrede naveo mere koje su predložile Narodna banka Srbije i Vlada, a banke usvojile i sada te mere daju rezultate.

"Te mere doprinose da se kod privrede smanjuju loši krediti i poboljšava urednost u plaćanju", naveo je on.

Dugalić je rekao da pretpostavlja da je opšti standard glavni krivac što nema značajnije kreditne zaduženosti građana. On je naveo da je kod svakog kredita osnovna kamatna stopa i istakao da kamatne stope dugo nisu bile na ovakvom nivou.

"Kamatne stope u ovom trenutku su izrazito niske, osetno niže nego što su bile u prošlosti. Kod stambenih kredita prosečna kamatna stopa je 2,94 odsto.Takvu kamatnu stopu ne pamtimo", rekao je Dugalić. On je rekao da su kamatne stope i kod dinarskih kredita značajno pale, nešto su više nego kod kredita indeksiranih u evrima, ali su se prepolovile u odnosu na ono što je bilo pre godinu ili dve godine.

"Banke daju i druge olakšice. Sve što je bilo moguće je učinjeno, ali očito da to nije dovoljno", rekao je Dugalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik