Ikea u Zagrebu 95% energije crpi iz obnovljivih izvora

Bez autora
Nov 21 2017

Ikea Grupa nastavlja ulagati u stvaranje pozitivnog utjecaja na klimu, a nedavnim ulaganjima u Francuskoj, Kanadi i Litvi povećan je broj postavljenih vjetrenjača na ukupno 415. To znači da Ikea trenutno posjeduje više vjetrenjača nego robnih kuća, te se približava svome cilju da do 2020. postane energetski neovisna i to proizvodnjom toliko energije iz obnovljivih izvora koliko troši za svoje poslovanje. I robna kuća Ikea Zagreb ostvarila je značajne rezultate u području održivosti, a od ukupno utrošene energije u Zagrebu čak 95% dolazi iz obnovljivih izvora. Na krov zagrebačke robne kuća implementirano je 1300 fotonaponskih panela, svaki električne snage 250 W. Već sada proizvodimo 10% vlastite električne energije, a u ljetnim mjesecima ta brojka se penje do 20%. Od prikupljenog otpada u robnoj kući, 94% je reciklirano.

Ikea u Zagrebu 95% energije crpi iz obnovljivih izvoraIkea Grupa nastavlja ulagati u stvaranje pozitivnog utjecaja na klimu, a nedavnim ulaganjima u Francuskoj, Kanadi i Litvi povećan je broj postavljenih vjetrenjača na ukupno 415.

To znači da Ikea trenutno posjeduje više vjetrenjača nego robnih kuća (357 robnih kuća u 29 država), te se približava svome cilju da do 2020. postane energetski neovisna i to proizvodnjom  toliko energije iz obnovljivih izvora koliko troši za svoje poslovanje.

I robna kuća Ikea Zagreb ostvarila je značajne rezultate u području održivosti, a od ukupno utrošene energije u Zagrebu čak 95% dolazi iz obnovljivih izvora. Na krov zagrebačke robne kuća implementirano je 1300 fotonaponskih panela, svaki  električne snage 250 W.

"Već sada proizvodimo 10% vlastite električne energije, a u ljetnim mjesecima ta brojka se penje do 20%. Od prikupljenog otpada u robnoj kući, 94 % je reciklirano. Zaštiti okoliša i održivijoj budućnosti doprinijeli su i posjetitelji, koji su donijeli 4,1 tonu madraca za recikliranje", dodaju u zagrebačkoj ispostavi kompanije.

U skladu sa strategijom održivosti 'Pozitivni za ljude i planet', Ikea se obvezala da će do 2020. postati u potpunosti energetski neovisna, a kako bi u tome uspjela od 2009. godine investirala je 1,5 milijardi eura u obnovljivu energiju, ali se i obvezala na ulaganje dodatnih 600 milijuna eura.

Osim investicija u Francuskoj, Kanadi i Litvi, Ikea posjeduje vjetrenjače i u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj te Belgiji, kažu u ovoj kompaniji, te dodaju kako na se krovovima njihovih robnih kuća i skladišta nalazi i 730.000 solarnih panela.

Tijekom poslovne godine 2016. iz obnovljivih izvora proizvela je energije koja je ekvivalentna 71% njihove ukupne potrošnje. Čak 3209 GWh iz obnovljivih izvora  osigurano je od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego 2015.

Osim što je bila jedan od donatora COP21 - UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama, 2015. u Parizu, te što je među osnivačima 'We Mean Business', koalicije organizacija koje pozivaju na aktivno sudjelovanje u sprečavanju negativnih efekata klimatskih promjena, Ikea Grupa je dio RE100, rastuče inicijative među kompanijama koje su odlučile da sigurnost svoga poslovanja ojačaju prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora.

U brojkama

  • 1,5 milijardi eura Ikea je od 2009. godine investirala u obnovljivu energiju
  • 600 milijuna eura plan je za nova ulaganja
  • 415 vjetrenjača danas posjeduje Ikea što je više nego robnih kuća (trenutno 357 u 29 država svijeta)
  • 730.000 solarnih panela nalazi se na krovovima IKEA robnih kuća i skladišta
  • 71%ukupne potrošnje električne energije ova je kompanija tijekom poslovne godine 2016. 'pokrila' iz obnovljivih izvora, a članica je globalne skupine RE100 
  • 3209 GWh energije iz obnovljivih izvora IKEA je osigurala od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego tijekom 2015. godine.
  • 95 posto energije u robnoj kući Ikea Zagreb dolazi iz obnovljivih izvora, a 10 % se proizvodi samostalno

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik