Suficit budžeta krajem oktobra 80 milijardi dinara

Bez autora
Dec 13 2017

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na kraju oktobra suficit državnog budžeta iznosio 79,8 milijardi dinara, pri čemu su u ovom periodu naplaćeni prihodi u iznosu od 934,1 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 854,3 milijarde dinara.U saopštenju se navodi da je u oktobru, kao i prethodnih meseci, ostvaren suficit, a višak prihoda nad rashodima iznosio je 13,2 milijardi dinara. Prihodi su naplaćeni u iznosu 99,9 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 86,7 milijardi dinara. Poreski prihodi u oktobru iznosili su 87,5 milijardi dinara, a najveći deo tih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 49 milijardi dinara.

Suficit budžeta krajem oktobra 80 milijardi dinaraMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na kraju oktobra suficit državnog budžeta iznosio 79,8 milijardi dinara, pri čemu su u ovom periodu naplaćeni prihodi u iznosu od 934,1 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 854,3 milijarde dinara.

U saopštenju se navodi da je u oktobru, kao i prethodnih meseci, ostvaren suficit, a višak prihoda nad rashodima iznosio je 13,2 milijardi dinara. Prihodi su naplaćeni u iznosu 99,9 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 86,7 milijardi dinara.

Poreski prihodi u oktobru iznosili su 87,5 milijardi dinara, a najveći deo tih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 49 milijardi dinara.

U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po ovom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca, pri čemu je prihod po osnovu akciza iznosio 22,3 milijarde dinara dok su poreski prihodi naplaćeni u skladu sa očekivanjima.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 12 milijardi dinara, pri čemu je premija po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica iznosila 1 milijardu dinara, a javne agencije su uplatile višak prihoda iz prethodne godine u iznosu od 1,4 milijarde dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 500 miliona dinara.

U oktobru su rashodi izvršeni u iznosu 86,7 milijardi dinara, rashodi za zaposlene iznosili su 19,5 milijardi dinara, a transferi prema Fondu PIO, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i Fondu socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (SOVO) 17,4 milijarde dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar - oktobar, zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 94,9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 204,5 milijardi dinara.

Prema dogovoru sa MMF-om, za ovaj period, ukupni fiskalni deficit utvrđen je na nivou od 47 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 141,9 milijardi dinara.

Bolje ostvarenje od planiranog rezultat je, u najvećoj meri, bolje naplate svih kategorija prihoda.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju oktobra iznosio je 14,7 milijardi dinara dok je u istom periodu AP Vojvodina ostvarila suficit od 3,8 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju oktobra u deficitu od 3,2 milijardi dinara.

PIO fond i RFZO trenutno beleže deficite - 5,8 milijardi dinara i 1 milijarda dinara, koji su finansirani prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je ostvarila suficit od 3,5 milijardi dinara, dok je Fond SOVO na kraju oktobra u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije trenutno su u deficitu od 300 miliona dinara, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik