Povećati obim saradnje sa RS u odbrambenoj industriji

Bez autora
Dec 14 2017

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, sastao se danas u Banjaluci sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Željkom Cvijanović i ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem. Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se razgovaralo i o povećanju obima saradnje sa odbrambenom industrijom Republike Srpske. On je naveo da je iskoristio priliku da obavesti visoke zvaničnike Republike Srpske, da su obezbeđena sredstva za odgovarajuće remonte tenkovskih i avionskih motora, u iznosu od 63 miliona dinara za "Fabriku motora specijalne namene“ Pale i 280 miliona dinara za Remontni zavod „Orao“ iz Bijeljine.

Povećati obim saradnje sa RS u odbrambenoj industrijiMinistar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, sastao se danas u Banjaluci sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Željkom Cvijanović i ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini (BiH), je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom, rekao da se razgovaralo i o povećanju obima saradnje sa odbrambenom industrijom Republike Srpske.

On je naveo da je iskoristio priliku da obavesti visoke zvaničnike Republike Srpske, da su obezbeđena sredstva za odgovarajuće remonte tenkovskih i avionskih motora, u iznosu od 63 miliona dinara za "Fabriku motora specijalne namene“ Pale i 280 miliona dinara za Remontni zavod „Orao“ iz Bijeljine.

Ministar je preneo da se u Srbiji konkretno radi na tome da se omogući razvoj preduzećima u Republici Srpskoj i odbrambenoj industriji Republike Srpske. Vulin je podsetio na to da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da insistira na tome da se on mora bezuslovno poštovati i sprovoditi.

Shodno tome, mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i smatramo da Republika Srpska ima svoje mesto koje ni na koji način ne može biti umanjeno ili ugroženo bilo kakvim naknadnim tumačenjima, istakao je Vulin, dodavši da je sve što dogovore dva entiteta i tri naroda za Srbiju prihvatljivo.

Prema njegovim rečima, sve što se ne radi u tom pravcu može biti izuzetno opasno i imati nesagledive posledice.

Naš najveći interes su mir i stabilnost u čitavom regionu, uspešna Republika Srpska, a ona to ne može biti ukoliko nema mira i stabilnosti. Srbija je opredeljena za mir, za stabilnost i u tome nam je potrebna pomoć čitavog regiona, naglasio je Vulin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio zahvalnost ministru Vulinu za iskazanu pažnju koju je uvek ukazivao Republici Srpskoj.

On je istakao da je ovo bila prilika da se poboljša saradnja koja se odnosi na mogućnost angažovanja određenih kapaciteta kojima Republika Srpska raspolaže, što je i bila glavna tema razgovora, podsetvši na to da je Srbija najveći ekonomski i privredni partner Republici Srpskoj.

U toku dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, Vulin se juče u Sarajevu sastao sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marinom Pendeš, sa kojom je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i načinima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, i obišao Centar za obuku za operacije podrške miru u Butmiru i „Fabriku motora specijalne namene“ a.d. Pale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik