Inovacioni vaučeri za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Dec 21 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je raspisivanje javnog konkursa za dodelu inovacionih vaučera još jedan pokazatelj da Srbija ozbiljno radi na podsticaju i razvoju inovacionih kapaciteta u našem društvu.Popović je, na predstavljanju programa inovacionih vaučera, istakao da se na taj način stvara inovacioni ekosistem, koji će doprineti razvoju naše ekonomije i otvaranju novih radnih mesta. On je ukazao na to da ključ za jačanje inovacionog ekosistema leži u jakoj vezi između nauke i privrede, i dodao da je cilj programa da se ojača spona između istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća.

Inovacioni vaučeri za mala i srednja preduzećaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je raspisivanje javnog konkursa za dodelu inovacionih vaučera još jedan pokazatelj da Srbija ozbiljno radi na podsticaju i razvoju inovacionih kapaciteta u našem društvu.

Popović je, na predstavljanju programa inovacionih vaučera, istakao da se na taj način stvara inovacioni ekosistem, koji će doprineti razvoju naše ekonomije i otvaranju novih radnih mesta.

On je ukazao na to da ključ za jačanje inovacionog ekosistema leži u jakoj vezi između nauke i privrede, i dodao da je cilj programa da se ojača spona između istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća.

Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da, u saradnji sa fakultetima i institutima, inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu – proizvod, proces, organizacionu strukturu, jer je to danas inovacija, sutra konkurentno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, naučnoistraživačka zajednica Srbije sada bi trebalo da pokaže da je značajna za društvo u kojem egzistira, a posebno za ekonomiju.

Upravo su inovacioni vaučeri finansijski instrument koji ima za cilj da unapredi relevantnost naučnoistraživačke zajednice, kroz podsticanje interakcije između nauke i privrede, podvukao je Popović.

On je objasnio da su inovacioni vaučeri finansijski mehanizam čiji je cilj da se mala i srednja preduzeća iz privatnog sektora podstaknu da koriste usluge javnih naučnoistraživačkih institucija, kako bi poboljšali svoje proizvode, procese, veštine i usluge, i omogućili im konkurentnost na tržištu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je maksimalni iznos po odobrenom vaučeru do 800.000 dinara, dodavši da je za ovaj program resorno ministarstvo izdvojilo 24 miliona dinara.

Šarčević je precizirao da su pomenuta sredstva obezbeđena na osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Svetske banke (SB) kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik