Od Nove godine sve poreske prijave u elektronskom obliku

Bez autora
Dec 26 2017

Od 1. januara 2018. godine još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime će se zaokružiti ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave, saopštila je Poreska uprava. Takođe, predviđeno je i izdavanje četiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, čime će se smanjiti troškovi, kao i vreme za dobijanje poreskog uverenja.

Od Nove godine sve poreske prijave u elektronskom oblikuOd 1. januara 2018. godine još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime će se zaokružiti ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave, saopštila je Poreska uprava.

Takođe, predviđeno je i izdavanje četiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, čime će se smanjiti troškovi, kao i vreme za dobijanje poreskog uverenja.

Početkom naredne godine, biće omogućeno elektronsko podnošenje nekoliko poreskih prijava - poreska prijava za akontaciono - konačno utvrđivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti za paušalno oporezivanje (PPDG-1R), kao i poreska prijava za utvrđivanje poreza na kapitalne dobitke (fizičkih lica, uključujući i preduzetnike, PPDG-3R).

Takođe, elektronski će moći da se podnese poreska prijava za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon (PPI-3), poreska prijava za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava (PPI-4), poreska prijava o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju (PP OAEL), kao i poreska prijava o obračunu akcize (PP OA).

Inače, u prvih 11 meseci ove godine podneto je oko 5,5 miliona elektronskih poreskih prijava i 1,9 miliona zahteva za upit stanja na poreskim računima. Mesečno se, u proseku podnese oko 490.000 elektronskih poreskih prijava odnosno 171.781 zahtev za upit stanja.

Prema izveštaju Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, Srbija je ocenjena kao najbolja u regionu istočne Evrope i centralne Azije, a kriterijumi koji su vrednovani se odnose na procese administriranja poreza, koji su značajno unapređeni uvođenjem novih tehnologija i razvojem elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik