Srpske maline sve do dalekog Japana!

Bez autora
Jan 14 2018

Čekaju je nekad i punih 45 dana. Tačno toliko srpska malina plovi svetskim morima ne bi li stigla do potrošača na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država ili prestonice Japana. Do Australije "jedri" 37, a Izraela 17 dana. Iz potpalublja ide pravo u radnju, ali ne zaobilazi ni palačinke i kolače. Društvo joj, zavisno od destinacije, prave i srpske šljive, kupine i višnje. Japanske potrošače sa Srbijom ne vezuju samo naši slatki plodovi. Vole Japanci i da nose zlatiborske motive ispredene u čuvenim sirogojnskim radionicama. Nema ih mnogo, ali najuporniji izvoznici iz Srbije kupce pronalaze na najzahtevnijim "svetskim pijacama". Nije lako ispuniti zahteve razvijenih tržišta, objašnjava Vera Popović, direktor prodaje "Eliksir fuda", koji svoje smrznuto voće i povrće izvozi.

Srpske maline sve do dalekog Japana!Čekaju je nekad i punih 45 dana. Tačno toliko srpska malina plovi svetskim morima ne bi li stigla do potrošača na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država ili prestonice Japana. Do Australije "jedri" 37, a Izraela 17 dana. Iz potpalublja ide pravo u radnju, ali ne zaobilazi ni palačinke i kolače. Društvo joj, zavisno od destinacije, prave i srpske šljive, kupine i višnje.

Japanske potrošače sa Srbijom ne vezuju samo naši slatki plodovi. Vole Japanci i da nose zlatiborske motive ispredene u čuvenim sirogojnskim radionicama. Nema ih mnogo, ali najuporniji izvoznici iz Srbije kupce pronalaze na najzahtevnijim "svetskim pijacama".

- Nije lako ispuniti zahteve razvijenih tržišta - objašnjava Vera Popović, direktor prodaje "Eliksir fuda", koji svoje smrznuto voće i povrće izvozi.

- Morali smo da ispunimo sve neohodne sertifikate. U SAD ne izvozi niko bez FDA sertifikata, dozvole njihove agencije za hranu i lekove. Mi smrznuto voće pakujemo u kontejnere, a oni iz riječke luke kreću na dugu plovidbu. Putuju na sve strane sveta. Trošak je otprilike 30 centi po kilogramu. U SAD, pored malina, šaljemo i šljive. U Australiji jedu i naše kupine, a u Izraelu i višnje.

"Sirogojno kompani" nastavila je tradiciju proizvodnje ručno rađenih odevnih predmeta od vune. Od 2000. godine otkupljuju i voće. Imaju tako dve potpuno različite linije proizvoda - zamrznuto i sušeno voće i ručno pletenu odeću. Zajednički imenitelj je saradnja sa stanovništvom zlatiborskog regiona i slična izvozna tržišta.

- Najveći deo naših ručno pletenih proizvoda, oko 70 odsto proizvodnje, izvozi se i prodaje na tržištima skandinavskih zemalja, Francuske, Nemačke, Rusije, ali i Japana i SAD - kaže Ana Ljubojević, direktor razvoja "Sirogojno kompani".

- Generalno su ovi proizvodi više zanimljivi strancima, ali veoma smo ponosni na činjenicu da ih nosi sve više mladih ljudi u našoj zemlji. Razlikuju se zahtevi kupaca na različitim tržištima, ali ono na čemu već decenijama gradimo svoju reputaciju su kvalitet i trajnost proizvoda i materijala koji koristimo, 100 odsto islandska vuna, kao i veština i kvalitet ručne izrade.

Ova kompanija u inostranstvo plasira i 90 odsto svog drugog proizvodnog programa - zamrznutog i sušenog voća. Uglavnom se izvoze u maloprodajnom pakovanju pod robnim markama evropskih i svetskih maloprodajnih lanaca.

- Pored zemalja Evropske unije, izvozimo u Japan, SAD, Kanadu, Australiju, Indiju - ističe Ana Ljubojević. - Kod proizvodnje hrane je na prvom mestu zdravstvena ispravnost, čemu smo maksimalno posvećeni, i, naravno, kvalitet voća. Japansko tržište je naravno i u ovoj oblasti veoma zahtevno, jer podrazumeva konstantno i kontinuirano unapređenje kvaliteta, ali kroz saradnju sa japanskim kupcima može se mnogo naučiti i unaprediti u samom procesu proizvodnje i generalnom odnosu prema poslu.

Iz Srbije na daleke kontinente putuju i sredstva za higijenu. Iz kruševačke fabrike, nekadašnje "Merime", a danas dela "Henkela", jedan proizvod odavno "gostuje" u Australiji i Južnoj Koreji.

- Proizvodi iz Kruševca stižu ne samo do Južne Koreje, Australije, već i do Meksika, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država - objašnjava Đorđe Popović, direktor sektora deterdženata i kućne hemije u "Henkelu". - Posebno se izvoze higijenska sredstva, "bref" kuglice za osvežavanje toaleta. Ključno je što su male. Lako se transportuju i nisu potrebna prevelika logistička sredstva, tako da se isplati slati ih. U Australiju putuju avionom, a u Meksiko - brodom.

Mašine na vrhu liste

U prvih deset meseci 2017. godine iz Srbije je u svet otišla roba vredna 12,6 mlijardi evra. Istovremeno smo na strane proizvode potrošili 15,9 milijardi evra.

Izvozni aduti Srbije su, kako pokazuju statistički podaci, električne mašine i aparati, drumska vozila, povrće i voće, obojeni metali i proizvodi od kaučuka.

Japanci vole srpski pejzaž

Različiti zahtevi kupaca se odnose pre svega na motive, boje i težinu odnosno debljinu prediva - priča Ana Ljubojević, iz "Sirogojno kompani".

- Pa tako, Japanci, prema našem iskustvu, vole pejzažne motive i lake proizvode, dakle proizvode od tanjeg prediva. Stanovnici skandinavskih zemalja veoma često kupuju modele od debljeg prediva, vole geometrijske motive i svedenu paletu boja, odnosno najčešće kombijacije različitih nijansi sive, bele i bež boje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik