Direktor NIS-a: Ne očekujem poskupljenje goriva u Srbiji

Bez autora
Jan 18 2018

Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama, a generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, ipak, ne očekuje značajniji rast cena derivata. Tjurdenjev je rekao da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus. Kaže da je najvažnije to što u pančevackoj Rafineriji već grade ekološko postrojenje "Duboka prerada" koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora. To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapredenje naše maloprodajne mreže, rekao je Tjurdenjev.

Direktor NIS-a: Ne očekujem poskupljenje goriva u SrbijiSirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama, a generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, ipak, ne očekuje značajniji rast cena derivata.

Tjurdenjev je rekao RTS-u da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.

Kaže da je najvažnije to što u pančevackoj Rafineriji već grade ekološko postrojenje "Duboka prerada" koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapredenje naše maloprodajne mreže, rekao je Tjurdenjev.

Na pitanje kako i gde vidi NIS za tih sedam godina kaže - "Nama je bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji, da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto".

Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove i u naše poslovanje, dodaje.

"Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače, kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje".

NIS ističe da na primer, ima projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji, čija je realizacija u toku.

"Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbedujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošace u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama".

NIS ima kupaca, električna energija je jedan od biznis-pravaca koji će ta kompanija i dalje da razvija.

"Sa Gasprom Energoholdingom već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije a ostatak ćemo plasiratari na tržište. Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i da povećemo obim trgovine".

Dve trećine količina nafte koje NIS prerađuje uvozi.

"Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta, koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik