Komisija Bojoviću ograničava kontrolu u povezanim firmama "Energoprojekta"

Bez autora
Jan 21 2018

Komisija za hartije od vrednosti oduzela je juče pravo glasa Energoprojekt Holdingu u zavisnim društvima, Oprema, Industrija i Entel. Na taj način Komisija ne želi da dozvoli većinskom vlasniku Holdinga, konzorcijumu okupljenom oko firmi Dobrosava Bojovića, potpunu kontrolu nad najvećom srpskom građevinskom firmom. U obrazloženju odluke jasno se kaže da na skupštini Energoprojekt Opreme, koja je zakazana za 27. januar, a na kojoj je trebalo da bude smenjena aktuelna uprava i postavljena nova, glasovi Holdinga moraju da budu izuzeti jer njegov većinski vlasnik, konzorcijum oko Napred razvoja, nije ispoštovao zakonske odredbe vezane za preuzimanje akcija zavisnih društava. Povod za ovakvu odluku je predstavka koju su mali akcionari Opreme podneli Komisiji.

Komisija Bojoviću ograničava kontrolu u povezanim firmama "Energoprojekta"Komisija za hartije od vrednosti oduzela je juče pravo glasa Energoprojekt Holdingu u zavisnim društvima, Oprema, Industrija i Entel, saznaje “Blic”.

Na taj način Komisija ne želi da dozvoli većinskom vlasniku Holdinga, konzorcijumu okupljenom oko firmi Dobrosava Bojovića, potpunu kontrolu nad najvećom srpskom građevinskom firmom.

U obrazloženju odluke, u koje je “Blic” imao uvid, jasno se kaže da na skupštini Energoprojekt Opreme, koja je zakazana za 27. januar, a na kojoj je trebalo da bude smenjena aktuelna uprava i postavljena nova, glasovi Holdinga moraju da budu izuzeti jer njegov većinski vlasnik, konzorcijum oko Napred razvoja, nije ispoštovao zakonske odredbe vezane za preuzimanje akcija zavisnih društava.

Povod za ovakvu odluku je predstavka koju su mali akcionari Opreme podneli Komisiji. Razlog za nju bila je odluka Bojovića da bez otkupa akcija, već smenom aktuelne uprave na Skupštini, preuzme ovo zavisno društvo. Da bi to uradio, on je preko suda zakazao sednicu za 26. januar. Sud mu je odobrio da sazove sednicu i predloži dnevni red, ali ne i da kvorum čine akcije većinskog vlasnika EP Holdinga, odnosno Bojovića i sa njim povezanim firmama. Ta predstavka je juče usvojena.

- Time je oduzeto pravo glasa Energoprojekt Holdingu u Opremi, ali i u drugim zavisnim društvima. Takva zabrana važi sve dok akcije malih akcionara ne otkupi konzorcijum oko Napred razvoja, i to od 13. novembra prošle godine. U suprotnom, jasna je namera da se izigra zakon - stoji u obrazloženju odluke KHOV.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik