Zabrana izlaganja cigareta udar na trgovce

Bez autora
Jan 22 2018

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je predložen u FBiH te Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je predložila RS, među najrestriktivnijim su u Evropi i, ukoliko budu usvojeni u sadašnjem obliku, u značajnoj mjeri uticaće na trgovački i ugostiteljski sektor, a samim tim i na pad prihoda države i broja zaposlenih. Pored potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima, među odredbama koje će napraviti velike probleme na tržištu je i ona koja govori o zabrani izlaganja duvanskih proizvoda na vidljivim prodajnim mjestima bilo koje vrste. Zabrana izlaganja u Evropskoj uniji je direktivom iz 2014. godine odbačena kao nedjelotvorna, a međunarodna istraživanja koja su rađena tim povodom pokazala su da se na taj način ne doprinosi poboljšanju javnog zdravlja i smanjenju maloljetničkog pušenja.

Zabrana izlaganja cigareta udar na trgovceNacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je predložen u FBiH te Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je predložila RS, među najrestriktivnijim su u Evropi i, ukoliko budu usvojeni u sadašnjem obliku, u značajnoj mjeri uticaće na trgovački i ugostiteljski sektor, a samim tim i na pad prihoda države i broja zaposlenih.

Pored potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima, među odredbama koje će napraviti velike probleme na tržištu je i ona koja govori o zabrani izlaganja duvanskih proizvoda na vidljivim prodajnim mjestima bilo koje vrste.

Zabrana izlaganja u Evropskoj uniji je direktivom iz 2014. godine odbačena kao nedjelotvorna, a međunarodna istraživanja koja su rađena tim povodom pokazala su da se na taj način ne doprinosi poboljšanju javnog zdravlja i smanjenju maloljetničkog pušenja.

Posljedice ove mjere, odnosno zabrane izlaganja su pad prometa zbog jačanja nelegalnog tržišta, gubitak kod trgovaca od prihoda, ugovora i marži te smanjenje broja radnika. Isto tako, vlasnici oko 7.500 prodajnih objekata u BiH gdje se danas mogu kupiti cigarete, od kojih je većina na rubu egzistencije, moraće preurediti svoj prostor i prilagoditi ga novim zakonima.

"Izloženost cigareta nije faktor da li se to prodaje ili ne prodaje i time se ništa ne dobija, pogotovo sa stanovišta zaštite zdravlja, jer pušači uđu i kažu dajte mi te i te cigarete. To, ukoliko prođe, trgovcima će samo prouzrokovati dodatne troškove, jer će morati naći novi prostor, prepraviti svoje prodajne objekte itd...", rekao je Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca iz Banjaluke.

O Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, poslanici Narodne skupštine RS raspravljaće na sjednici zakazanoj za početak februara, a prema nezvaničnim informacijama, nakon toga vjerovatno će biti sprovedena javna rasprava.

U FBiH javna rasprava već je završena i upravo najviše zamjerki na zakon bilo je na zabranu izlaganja i potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Da zabrana izlaganja ne doprinosi padu broja pušača, govore i slučajevi poput Islanda, koji je 2001. godine prvi uveo ovu mjeru, međutim postotak pušača među mladima od 15 do 19 godina porastao je sa 14,4 odsto na 17,5 odsto u godini kada je zabrana uvedena.

U većini zemalja Evropske unije zabrana izlaganja na prodajnim mjestima ne postoji, a to pogotovo kao obaveza nije propisano nijednom direktivom vezanom za zaštitu zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda i zemljama je direktivom ali i Okvirnom konvencijom o kontroli duvana ostavljena mogućnost, pored opštih propisa, da samostalno uređuju tu oblast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik