Fiat umesto Srbije izabrao Poljsku

Bez autora
Jan 28 2018

Uprkos nadi da bi mogla da se proizvodi kod nas "Fiat" je proizvodnju Pande preusmerio u Poljsku. Seli se na sever iz italijanske fabrike u Pomilglianu kraj Napulja. Najava da će FKA grupa izmestiti proizvodnju "fiata pande" iz Italije da bi u ultramodernoj fabrici u Pomiglianu pokraj Napulja počela proizvodnja "bejbi džipa", po svemu sudeći obradovaće radnike u Poljskoj, a ne u Srbiji kako se proteklih dana spekulisalo u pojedinim medijima. Čelnici FKA grupe, koja je objavila sjajne rezultate poslovanja u 2017. godini, jer je neto dobit gotovo udvostručena dostigavši 3,5 milijardi evra planiraju, kako se tvrdi u pojedinim evropskim medijima, da u Napulju prave mali terenski automobil da bi uhvatili priključak sa rivalima u najbrže rastućem SUV segmentu na tržištu.

Fiat umesto Srbije izabrao PoljskuUprkos nadi da bi mogla da se proizvodi kod nas "Fiat" je proizvodnju Pande preusmerio u Poljsku. Seli se na sever iz italijanske fabrike u Pomilglianu kraj Napulja.

Najava da će FKA grupa ("Fijat-Chrysler automobili") izmestiti proizvodnju "fiata pande" iz Italije da bi u ultramodernoj fabrici u Pomiglianu pokraj Napulja počela proizvodnja "bejbi džipa", po svemu sudeći obradovaće radnike u Poljskoj, a ne u Srbiji kako se proteklih dana spekulisalo u pojedinim medijima.

Čelnici FKA grupe, koja je objavila sjajne rezultate poslovanja u 2017. godini, jer je neto dobit gotovo udvostručena dostigavši 3,5 milijardi evra (1,8 milijardi evra u 2016) planiraju, kako se tvrdi u pojedinim evropskim medijima, da u Napulju prave mali terenski automobil (kraći od četiri metra) da bi uhvatili priključak sa rivalima u najbrže rastućem SUV segmentu na tržištu.

Kako je vreme "multivenova", kategorije u koju se ubraja "fijat 500 L" koji se proizvodi u Kragujevcu, čini se na izmaku, a i uz činjenicu da bi ove godine morao da se obnovi ugovor "Fiata" i Vlade Republike Srbije, pojavile su se i informacije da bi "panda" trebalo da nastavi osvajanja srca kupaca (prošle godine u novembru prodata milionita "panda" treće generacije) iz Šumadije.

Međutim, te teorije pale su u vodu pred činjenicom da će se "panda" sledeće generacije praviti na istoj platformi kao i "fiat 500" i "lancia ypsilon", a oba ova vozila se montiraju u fabrici Tiči u Poljskoj, pišu Večernje novosti.

Ima i onih dobrih poznavalaca prilika u auto-industriji, koji tvrde da je na odluku vrha italijanske kompanije uticao i prošlogodišnji višednevni štrajk radnika koji je, kako se i onda tvrdilo, "terao vodu na vodenicu Poljaka".

Bilo kako bilo, planovi za proizvodnju fabrike u Kragujevcu u narednom periodu još nisu saopšteni iako se očekuje da se proizvede približno isti broj vozila "fiat 500 L" kao lane kada je iz Kragujevca isporučeno oko 75.000 vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik