pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.0594
USD 104.0813
CHF 103.9072
GBP 135.9035
CAD 78.8377
HRK 15.9211
BAM 60.3628
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
12.02.2018.Makfax Macedonia

45-те милиони евра од ТАВ не се инвестиција, туку обврската за неизградениот аеродром во Штип

45-те милиони евра од ТАВ не се инвестиција, туку обврската за неизградениот аеродром во ШтипВладата и официјално го трампаше неизградениот карго-аеродром во Штип за инвестирање во градинки, училишта, одводни и канализациски мрежи и локални и регионални патишта.

Утрово владината прес-служба соопшти дека премиерот Зоран Заев, кој заедно со министерот без ресор Аднан Ќахил е во посета на Турција, утврдил дека Групацијата ТАВ, концесионер на македонските аеродроми, ќе инвестира 45 милиони евра за решавање локални инфраструктурни пробеми.

Во владиното соопштение 45-те милиони беа претставени како инвестиција, без да се спомене обврската на ТАВ за неизградениот карго-аеродром во Штип, па портпаролот Миле Бошњаковски го дообјасни.

„Денеска во Турција беше утврдено дека парите место за карго-аеродром ќе се наменат за градинки, училишта, одводни и канализациски мрежи и локални и регионални патишта. На средбата не беа утврдени рокови во кои треба да се реализира донацијата, тоа е процес што сега почнува“, рече владиниот портпарол Бошњаковски.

Тој нагласи дека Владата одлучила со анекс на договорот за концесија да направи пренамена на парите предвидени за изградба на карго-аеродромот, за што било расправано на 46. и на 48. седница.

„Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, информира за одржаната средба со генералниот директор на компанијата ТАВ Аеродроми-Скопје и за неможноста за изградба на аеродром во Штип поради немање услови за изградба, физибилност, одржливост и слично и укажа на потребата членовите на Владата да ја разгледаат можноста средствата во износ од околу 45 милиони евра предвидени за оваа намена, согласно со Договорот за концесија, да бидат искористени, односно пренаменети/инвестирани во некои други области (пр. училишта, болници, потреби на државата и слично)“, стои во записникот од 46. седница одржана на 28 декември лани.

ТАВ ги презема аеродромите во март 2010 година и се обврза на инвестиција од 200 милиони евра во модернизација и изградба на скопскиот аеродром „Александар Велики“ и на охридскиот „Св. Апостол Павле“ заедно со обврската по 10 години да изгради и карго-аеродром во Штип, откако ќе биде изготвена метеоролошка студија за локацијата. Според тогашните најави, аеродромот во Штип беше пресметано дека ќе ги чини околу 60 милиони евра.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share