Radna grupa za strateško rešavanje pitanja banja

Bez autora
Feb 19 2018

Privatizacija banja u Srbiji, strateška ili javno-privatna partnerstva u njima najavljivana su za prošlu godinu. Na to će se, međutim, sačekati barem još nekoliko meseci. U Ministarstvu turizma saznajemo da je nedavno formirana Radna grupa za strateško rešavanje otvorenih pitanja vezanih za banje i banjska lečilišta. Srbija ima najviše geotermalnih izvora i bunara u Evropi, u odnosu na broj stanovnika, ali taj potencijal nedovoljno je iskorišćen. Ipak, kao dobar primer, izdvaja se Termal "Vrdnik", gde ističu da banjski turizam i te kako ima uslova za razvoj. Svakako taj nivo turizma ima perspektivu. Naši lekari i terapeuti se unapređuju, a sve više se ulaže i u opremu i mi imamo jako dobar potencijal za medicinski turizam, kaže dr Gordana Marošan, pomoćnik direktora za zdravstvo Specijalne bolnice "Termal Vrdnik".

Radna grupa za strateško rešavanje pitanja banjaPrivatizacija banja u Srbiji, strateška ili javno-privatna partnerstva u njima najavljivana su za prošlu godinu. Na to će se, međutim, sačekati barem još nekoliko meseci. U Ministarstvu turizma saznajemo da je nedavno formirana Radna grupa za strateško rešavanje otvorenih pitanja vezanih za banje i banjska lečilišta.

Srbija ima najviše geotermalnih izvora i bunara u Evropi, u odnosu na broj stanovnika, ali taj potencijal nedovoljno je iskorišćen.Ipak, kao dobar primer, izdvaja se Termal "Vrdnik", gde ističu da banjski turizam i te kako ima uslova za razvoj.

"Svakako taj nivo turizma ima perspektivu. Naši lekari i terapeuti se unapređuju, a sve više se ulaže i u opremu i mi imamo jako dobar potencijal za medicinski turizam", kaže dr Gordana Marošan, pomoćnik direktora za zdravstvo Specijalne bolnice "Termal Vrdnik".

Međutim, postoje i mnoge banje i lečilišta koja nisu u tako dobrom stanju, odnosno ono je iz godine u godinu sve gore. U Ministarstvu turizma za našu televiziju navode da je formirana radna grupa, čiji zadatak će biti da se analizira stanje u banjama i predloži rešavanje otvorenih pitanja.

"Mi ćemo, nadam se u narednih nekoliko meseci, imati kao rezultat rada te radne grupe, predloge po kojim modelima rešavati problem u samim banjama, kako bi se one stavile u funkciju i bile u potpunosti svrsi shodne", kaže Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma.

Pre privatizacije ili strateških i javno-privatnih partnerstava u banjama, morala bi da budu rešena imovinsko-pravna pitanja, pre svega sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ideja je da ta imovina pređe u vlasništvo države, kako bi Vlada mogla da pokrene proceduru privatizacije ili uputi poziv za strateško ili javno-privatno partnerstvo. Dokle se sa tim stiglo iz PIO Fonda do emitovanja ove rubrike nismo dobili odgovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik