Porast kredita za stambene kvadrate

Bez autora
Feb 26 2018

Stambene kredite trenutno u Srbiji otplaćuje 107.000 građana, u ukupnoj vrednosti od 383 milijarde dinara. Ovi krediti, prema podacima Narodne banke Srbije, i dalje beleže rast koji će se, po svemu sudeći, nastaviti. Za tri poslednja meseca 2017. odobreno je novih stambenih zajmova u vrednosti 20,7 milijardi dinara. Nastavljen je oporavak stambenog kreditiranja, a visok iznos novoodobrenih stambenih kredita je za 19,4 odsto viši nego u istom periodu 2016., navodi se u poslednjem izveštaju o inflaciji. Banke su dodatno ublažile kreditne uslove za stanovništvo i očekuju da će se isti trend nastaviti i tokom marta. Izveštaj NBS pokazuje da su cene nekretnina povećane tokom poslednjeg tromesečja 2017. a rast je ostvaren i na godišnjem nivou, drugu godinu zaredom, potvrđujući oporavak tog tržišta.

Porast kredita za stambene kvadrateStambene kredite trenutno u Srbiji otplaćuje 107.000 građana, u ukupnoj vrednosti od 383 milijarde dinara (oko tri milijarde evra). Ovi krediti, prema podacima Narodne banke Srbije, i dalje beleže rast koji će se, po svemu sudeći, nastaviti.

Za tri poslednja meseca 2017. odobreno je novih stambenih zajmova u vrednosti 20,7 milijardi dinara.

- Nastavljen je oporavak stambenog kreditiranja, a visok iznos novoodobrenih stambenih kredita je za 19,4 odsto viši nego u istom periodu 2016. - navodi se u poslednjem izveštaju o inflaciji NBS.

Banke su dodatno ublažile kreditne uslove za stanovništvo i očekuju da će se isti trend nastaviti i tokom marta.

Do krova nad glavom nikad povoljnije!

Izveštaj NBS pokazuje da su cene nekretnina povećane tokom poslednjeg tromesečja 2017. a rast je ostvaren i na godišnjem nivou, drugu godinu zaredom, potvrđujući oporavak tog tržišta.

- Na osnovu rasta broja izdatih građevinskih dozvola i očekivanog daljeg rasta tražnje za stambenim kreditima, povoljne tendencije se očekuju i u narednom periodu - ističu u NBS. Cena nekretnina u Srbiji je, merena indeksom DOMex, povećana za 1,6 odsto.

- Cene nekretnina veće su u svim regionima osim u južnoj i istočnoj Srbiji - ističe se u izveštaju. - Rast cena u poslednjem tromesečju 2017. bio je najizraženiji u regionu Šumadije i zapadne Srbije - 4,3 odsto, dok su u vojvođanskom i beogradskom regionu povećane za 2,3 odsto, odnosno jedan odsto. Posmatrano na nivou godine, cene nekretnina su u 2017. povećane drugu godinu zaredom, i to za 1,4 odsto, vođene pre svega rastom cena nekretnina u Beogradu.

Prosečna cena nekretnina u Srbiji krajem prošle godine iznosila je 888,8 evra po kvadratnom metru.

- Najskuplje su nekretnine u Beogradu - 1.177,1 evro, što je najviša vrednost u protekle četiri godine - navodi se u izveštaju NBS. - I gotovo su dvostruko više nego u ostalim regionima.

Dupla prodaja stana (ne)moguća

Za razliku od cena, promet nekretnina u poslednjem tromesečju 2017. opao je u odnosu na prethodno tromesečje za 6,8 odsto. Pri tome je niži promet zabeležen u svim regionima izuzev šumadijskog.

- I pored tog pada, ukupan promet u 2017. bio je za 7,3 odsto viši nego u 2016. - zaključuju u centralnoj banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik