pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.3363
USD 104.206
CHF 104.7873
GBP 131.5725
CAD 77.9143
HRK 15.9936
BAM 60.5044
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
26.02.2018.Blic

Ovo su zanimanja bez kojih će budućnost biti nezamisliva

Ovo su zanimanja bez kojih će budućnost biti nezamislivaZanimanja budućnosti, nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već uveliko prisutna. Većina nas će kada kažete "zanimanje budućnosti" pomisliti na programere, a mi smo istraživali koji su to još poslovi za kojima će u budućnosti biti ogromna tražnja, a da za njih nije neophodno da budete stručnjak za programiranje.

To su poslovi koji su zapravo spoj brojnih znanja i veština.

- Kažu da će do 2025. godine polovina sada poznatih poslova biti zamenjena veštačkom inteligencijom. Američki futurista Rej Karzvajl ukazuje da će do 2020. godine kompjuter vrednosti 1.000 dolara imati moć ljudskog mozga. Na to se nadovezuje i univerzitet Okford sa predikcijom da u narednoj deceniji 35 odsto zanimanja može da bude automatizovano. Pred nama su brojna pitanja, počev od toga šta će raditi ljudi ukoliko robote razvijemo za veoma sofisticirane proizvode, koji će poslovi biti zamenjeni a koji će opstati. I na kraju, koji će novi poslovi nastati - kaže Olga Mirković Maksimović, direktorka za razvoj novih proizvoda "Ringier Aksel Springer".

Ceo novi svet zanimanja

Grupa zanimanja će svakako biti usmerena na probleme koje čovečanstvo još uvek nije uspelo da reši: klimatske promene, rešenje problema terorizma kao i sajber sigurnost. Posebno je bitno naglašava naša sagovornica, da sva zanimanja koja su u vezi sa kreativnočću imaju budućnost kao i ona koja su multidisciplinarna.

- Spoj tradicionalnih industrija sa razumevanjem tehnologije je ono u čemu je budućnost. Stvara se već celi novi svet zanimanja koja su u vezi sa dizajnom u najširem smislu. Uzmimo samo primer auto industrije koja se ubrzano razvija i budućnosti koja se vidi u samovozećim kolima. Kako će izgledati njihova unutrašnjost, kakav će biti dizajn? Čemu će biti posvećeni? Na ta pitanja se traži odgovor i to baš od dizajnera.

Slično se dešava i u modnoj industriji sa novim materijalima. Bio tehnologije posebno napreduju - ko će dizajnirati i praviti veštačke kukove, rebra, potkolenice, ramena? Razvija se čitav set zanimanja koje spajaju dve i više industrija u sasvim novim promenama - ističe Olga Mirković Maksimović.

Tehnolozi i dizajneri novih materijala

"Najbolji način da predvidite budućnost, je da je dizajnirate!", reči naučnika Bakminstera Fulera. A taj dizajn i inovacije su ključne u materijalima, bukvalno svim. Od onih u proizvodnji nameštaja, automobila, aviona odeće, svega što možete da zamislite. Već sada se radi na tehnologiji novih "pametnih" memorijskih materijala. Uveliko postoji njihova primena u proizvodnji nameštaja. Ali istraživanje pametnih materijala od metala i sa memorijskim legurama je rad i to dugogodišnji. Međutim, mesečne zarade, u zavisnosti od znanja ali i iskustva se kreću i do nekoliko hiljada evra.

Dizajner unutrašnjosti automobila

Automobilska industrija, posle krize početkom ovog veka ponovo je u ekspanziji. Paralelno i uveliko se radi na razvoju i automobila sa malom potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova, kao i auta na električni pogon, i inteligentnih vozila. Iako ti pametni automobili liče na klasične, sigurno je da će njihov izgled itekako razvojem elektronike i njihovom masovnijom upotrebom biti promenjen. Šta će biti na kraju tunela budućnosti, niko ne zna jer se svetlo ne nazire, ali se u njemu itekako nalazimo. Kolika je zarada? Teško je reći, naročito sada. Ono što je sigurno jeste da je itekako plaćeno.

Zanimanja u vezi analitike, društvenih mreža...

A koja su to zanimanja? Startit, centar znanja, inovacije i inspiracije namenjen domaćoj IT zajednici, ukazuje na nekoliko.

Digitalni marketing analitičar

Marketing postaje sve više zasnovan na podacima, a manje na "osećaju". Ukoliko se odlučite za ovo zanimanje, morate biti i kreativni, ali i da umete da čitate podatke i budete analitični, pogotovo što će najveći broj aktivnosti biti vrlo merljiv. Ovde je poželjno obrazovanje sa Rkonomskog fakulteta, FON-a... Plata zavisi od znanja, i kreće se od 700 evra naviše.

Nezavisni stvaralac sadržaja (Youtube i vlogovi, blogovi, influenseri, podcasti, itd.)

Pojedinci koji kreiraju svoje lične sadržaje u okviru raznih niša i konkurišu čak i velikim medijskim firmama. Dovoljan je primer Youtube-a da pokaže da je davno prošlo vreme činjenica je da su mladi televiziju zamenili Youtube-om. Svakog meseca se pregleda više od tri milijardi sati video snimaka. Iako više liči na hobi nego na zanimanje, cifre govore drugačije: Najplaćeniji Youtuber, DanTDM, je prošle godine zaradio neverovatnih 16,5 miliona dolara. U Srbiji su ove cifre dosta niže, ali nikako zanemarljive — oko 50 hiljada dolara godišnje. Ovde je širok spektar fakulteta, ali moguće je i da ste talentovani sa srednjim obrazovanjem.

Data Scientist

Nauka o podacima (Data Science) u poslednjih nekoliko godina važi za jednu od najperspektivnijih i najvažnijih IT oblasti. Kada su u pitanju planovi u kompanijama za zapošljavanje akademski školovanih stručnjaka u oblasti nauke o podacima, 67,5 odsto ispitanika deklariše jasne potrebe i planove, prisutne već sada ili u bližoj budućnosti, a svega šest odsto ispitanika smatra da zapošljavanje takvog kadra nije blisko potrebama njihovih kompanija.

Prosečna plata u Srbiji 1.500 evra. Naravno, za kraj treba reći da je za svako od ovih zanimanja veoma poželjno programersko znanje, ili makar programerska pismenost, odnosno sposobnost čitanja koda. Međutim, njihova osnova je u drugim granama, poput ekonomije, medija, filma i televizije, sociologije, psihologije, statistike...

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share