Halal najbrže rastuća industrija u svetu

Bez autora
Mar 07 2018

Halal je najbrže rastuća industrija u svetu i može dosta da doprinese privrednom razvoju Srbije, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji Samir Tandir. Nema razvoja Srbije, ekonomije i novih radnih mesta bez halal industrije, to je najbrže rastuća industrija u svetu. Mi pratimo te globalne trendove i u poslednje vreme imamo veliki broj kompanija koje to globalno tržište prepoznaju kao svoju šansu, rekao je Tandir. Napomenuo je da se vrlo često u percepciji potrošača zapostavlja region kao izvozna šansa za naše kompanije. Prema njegovim rečima, bivša Jugoslavija je bila do 1990. godine lider kada je reč o proizvodnji halal mesa.

Halal najbrže rastuća industrija u svetuHalal je najbrže rastuća industrija u svetu i može dosta da doprinese privrednom razvoju Srbije, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji Samir Tandir.

„Nema razvoja Srbije, ekonomije i novih radnih mesta bez halal industrije, to je najbrže rastuća industrija u svetu. Mi pratimo te globalne trendove i u poslednje vreme imamo veliki broj kompanija koje to globalno tržište prepoznaju kao svoju šansu”, rekao je Tandir Tanjugu.

Napomenuo je da se vrlo često u percepciji potrošača zapostavlja region kao izvozna šansa za naše kompanije. Prema njegovim rečima, bivša Jugoslavija je bila do 1990. godine lider kada je reč o proizvodnji halal mesa.

Tandir je naglasio da je region jako važan i da u Srbiji ima oko 50 odsto konzumenata halal proizvoda, 30 odsto u Crnoj Gori, više od 90 odsto na Kosovu i u Albaniji, 50 odsto u Makedoniji.

„Poruka koju smo mogli da čujemo i ovde na Kopaonik biznis forumu jeste jedan region jedna ekonomija. Za veći razvoj ekonomije i poslovnih prilika neophodno je stabilizacija prilika u regionu, a pogotovo kada je u pitanju politika”.

Tandir kaže da je i zbog toga veoma važan Kopaonik biznis forum, s obzirom da se tu na najvišem nivou sreću predstavnici politike, poslovne zajednice, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i da se na diskusijama ukazuje šta su kritične tačke i gde su 'uska grla'.

„Poslovna zajednica želi da sarađuje i voljna je da investira, međutim, neophodno je u potpunosti relaksirati političke odnose i zato je neophodna politika pomirenja u regionu. Da se napokon politika bavi politikom, diplomate diplomatijom, a poslovna zajednica biznisom”.

Ocenio je da je između sadašnjeg i prošlogodišnjeg KBF-a kada je u pitanju halal industrija u Srbiji napravljen veliki uspeh pošto je izdejstvovano potpisivanje novog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom.

„Tu imamo kvote za pojedine proizvode koje izvozimo bez carina, za poljoprivredne proizvode, meso, i neke proizvode u pekarskoj industriji, kao što su mantije, za izvoz u Tursku i druge zemlje globalnog halal tržišta. Implementacija halal standarda je preduslov, ne možete koristiti sve ono što naša politika i vlada izdejstvuju ako nemate implementaciju tog standarda”. naveo je Tandir.

Ističe da to naše kompanije u Srbiji prepoznaju, kao i da je Srbija od Turske dobila kvotu za izvoz 5.000 tona govedine godišnje.

On je rekao da se uveliko radi na realizaciji tog sporazuma, ali i kada su u pitanju mantije i drugi proizvodi prehrambene i pekarske industrije, kao i po pitanju konditora. Dodao je da je Rusija isto tako ogromno halal tržište, zatim EU, SAD, a naročito Bliski i Srednji Istok i, sever Afrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik