Elektrane u minusu 46 miliona maraka

Bez autora
Mar 11 2018

Od deset zavisnih preduzeća Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" prošlu godinu su u minusu završila četiri, ali je među proizvodnim samo jedno poslovalo pozitivno, dok su ostala četiri uknjižila zajedno 47,73 miliona gubitka. Taj minus napravile su "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidroelektrane na Drini", Rudnik i termoelektrana Ugljevik i "Hidroelektrane na Vrbasu". Jedino proizvodno preduzeće koje je poslovalo pozitivno je RiTE "Gacko", čija je dobit iznosila 1,73 miliona KM. To znači da su elektrane u krajnjem rezultatu bile u minusu 46 miliona KM.

Elektrane u minusu 46 miliona marakaOd deset zavisnih preduzeća Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" prošlu godinu su u minusu završila četiri, ali je među proizvodnim samo jedno poslovalo pozitivno, dok su ostala četiri uknjižila zajedno 47,73 miliona gubitka.

Taj minus napravile su "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidroelektrane na Drini", Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik i "Hidroelektrane na Vrbasu". Jedino proizvodno preduzeće koje je poslovalo pozitivno je RiTE "Gacko", čija je dobit iznosila 1,73 miliona KM. To znači da su elektrane u krajnjem rezultatu bile u minusu 46 miliona KM.

Svih pet elektrodistributivnih preduzeća ostvarilo je pozitivan rezultat, ali je njihova pojedinačna zarada ispod milion KM i nisu uspjela da značajnije istope minus hidroelektrana i termoelektrana.

U "Elektroprivredi RS" su kazali da je matično preduzeće 2017. godinu završilo sa 425.000 maraka dobiti. Profit matičnog preduzeća znatno je pao u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 5,87 miliona KM.

U upravu "Elektroprivrede RS" još nisu stigli izvještaji zavisnih preduzeća, ali su upoznati da će im završne račune sa iskazanim minusom dostaviti tri hidroelektrane i RiTE "Ugljevik".

- Na rezultat hidroelektrana uticala je nezapamćeno loša hidrološka situacija, odnosno stogodišnje suše. RiTE "Ugljevik" je imao kapitalni remont, koji je trajao četiri mjeseca. Distribucije će godinu završiti u plusu i RiTE "Gacko" - kazali su u "Elektroprivredi RS".

Očekivanja čelnika "Elektroprivrede" potvrđena su u finansijskim izvještajima koje su zavisna preduzeća objavila Banjalučkoj berzi. Izvještaj na berzi nisu objavile jedino "Hidroelektrane na Trebišnjici", ali su u ovom preduzeću potvrdili da su prošlu godinu završili sa gubitkom od 24,32 miliona maraka.

- Glavni razlog za to je bila loša hidrološka situacija. Prihodi su bili duplo manji u odnosu na raniju bilansnu godinu. Uprkos gubitku "Hidroelektrane na Trebišnjici" imaju skoro jedan godišnji prihod nepovučen iz matičnog preduzeća - kazao je izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove "Hidroelektrana na Trebišnjici" Ilija Tamindžija.

"Hidroelektrane na Drini" su u 2017. znatno uvećale gubitak iz prethodne godine na 13 miliona, dok su "Hidroelektrane na Vrbasu" iz plusa skliznuli u minus od 3,61 milion, a isti trend imao je i RiTE "Ugljevik", čiji je minus lani iznosio 6,78 miliona KM. Poslovanje je poboljšao RiTE "Gacko" i iz gubitka došao do dobiti od 1,73 miliona KM u 2017. godini.

Proizvodnja struje

"Elektroprivreda RS" bilježi oporavak na početku 2018. godine i u januaru i februaru je proizvela 1.100 gigavat-časova električne energije, prebacivši plan za deset odsto.

- Na slobodno tržište i u Brčko distrikt plasirano je 400 gigavat-časova i od toga je prihodovano više od 46 miliona KM - rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u "Elektroprivredi RS" Maksim Skoko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik