U projekat "Jadar" uloženo približno 90 miliona dolara

Bez autora
Mar 13 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju, istakavši da je naša zemlja zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u ovu oblast i geološka istraživanja. On je, učestvujući na konferenciji trgovinske misije Ambasade Velike Britanije u Srbiji, pod nazivom „Balkans Mining Roadshow“, rekao da je naša zemlja stvorila pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima krajem 2015. godine. Iskazao je zahvalnost ambasadoru Velike Britanije u Beogradu Denisu Kifu na podršci u organizaciji konferencije, kojoj su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija.

Uloženo približno 60 miliona evra u rudarska istraživanja tokom 2017.Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju, istakavši da je naša zemlja zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u ovu oblast i geološka istraživanja.

Antić je, učestvujući na konferenciji trgovinske misije Ambasade Velike Britanije u Srbiji, pod nazivom „Balkans Mining Roadshow“, rekao da je naša zemlja stvorila pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima krajem 2015. godine.

On je iskazao zahvalnost ambasadoru Velike Britanije u Beogradu Denisu Kifu na podršci u organizaciji konferencije, kojoj su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija.

S obzirom na to da su prošle dve godine od donošenja pomenutog zakona, sa zadovoljstvom možemo reći da je taj dokument opravdao sva očekivanja, naveo je ministar.

U prilog tome, kako je rekao, govori „Izveštaj Svetske banke – analiza sektora rudarstva u Srbiji 2017. godine“ u kojem je taj akt visoko ocenjen, kao i činjenica da su zakonom zadovoljeni interesi kako države, tako i rudarskih kompanija, i to zahvaljujući tome što smo ga zajednički pisali.

Prema njegovim rečima, na taj način je stvoreno pogodno tlo za dolazak uspešnih stranih kompanija, uključujući i britanske.

On je ukazao na to da je Srbija već sada u fazi da oseti benefite implementacije zakona, budući da trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, sa približno 60 miliona evra investicija u istraživanjima u 2017. godini.

Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su "Rio Tinto"(projekat istraživanja litijuma „Jadar“) i "Nevsun" (projekat istraživanja bakra i zlata „Čukaru Peki“), podsetio je Antić.

On je naglasio da je, prema podacima kompanije "Rio Tinto", do sada u projekat „Jadar“ uloženo približno 90 miliona dolara.

Prema njegovoj oceni, otvaranjem rudnika Jadar stvorio bi se potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnim mineralima u svetu.

Antić je istakao da izazova ima puno, ali da Ministarstvo rudarstva i energetike ulaže sve svoje resurse kako bi se povećao priliv inostranih investicija, koje će pozitivno uticati na podizanje BDP-a, ali i razvoj lokalnih samouprava.

Smatramo da sektor rudarstva ima jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik